Blizanci

Prvi zaraženi u Hrvatskoj: Neugodno mi je što sam donio virus korona

10:07, 27.02.2020.
Izvor: jutarnji.hr
Blizanci, koji su prvi zaraženi virusom korona u Hrvatskoj, za "Jutarnji list" rekli su da su smješteni u istoj sobi u izolaciji.

Soba u kojoj borave zaključana je i gotovo niko ne ulazi. Sami mjere temperaturu, nivo kiseonika u krvi i otkucaje, a osim toga, videonadzorom je pokrivena 24 sata. S ljekarima razgovaraju preko interfona ili mobilnim telefonom.

Što se samog zdravstvenog stanja tiče, osim temperature koja nije prelazila 38 stepeni Celzijusa, nemaju druge simptome i dobro se osjećaju.

"Osoblje koje je u zaštitnim odijelima otključa sobu, ostavi hranu i udalji se. Oni uzimaju hranu, opet ih zaključaju", rekli su i dodali da je pribor od plastike i baca se u posebne kante za smeće.

Tretmanom u bolnici su prezadovoljni, piše "Jutarnji list". Kažu da vide da su preduzete sve mjere zaštite te da svi tamo rade s maksimalnom ljubavi i pažnjom. Osim nadležnih ljekara, kontaktira ih i direktorica, zbog čega zahvaljuju svima u bolnici, ali i prijateljima i kolegama na porukama podrške.

"Osjećam nelagodu zbog toga što sam donio koronavirus u Hrvatsku. Vjerujte mi, da sam znao, ne bih otišao na put. Odgovorno tvrdim da u vrijeme mog boravka u sjevernoj Italiji nije bio zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa. Panika se proširila u petak navečer, kad sam se već vratio u Hrvatsku", zaključio je prvi oboljeli od virusa korona u Hrvatskoj.