Slovenija

Prvi u Evropi proglasili kraj epidemije, a sada imaju crvenu listu

  • 20.06.2020. 14:06

U Sloveniji je u petak potvrđeno šest novih slučajeva korona virusa od testiranih 1.147, saopštila je slovenačka vlada.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze tako je dostigao 1.519, prenosi agencija STA. Nije bilo novih smrtnih ishoda, tako da je ukupan broj preminulih od početka epidemije 109 ljudi. U bolnicama je juče bilo sedam pacijenata sa Covid-19, od kojih jedan na intenzivnoj njezi.

Inače, Slovenija je bila prva zemlja u Evropi koji je poroglasila da je “korona-free”, odnosno kraj epidemije. U trenutku proglašenja kraja epidemije 15. maja, što su pojedini tamošnji mediji ocijenili kao izenađujuću odluku, Slovenija je imala 1.464 slučaja potvrđena slučaja korona virusa i 103 žrtve. Nakon zvaničnog kraja epidemije zabilježeno je još šest smrtnih ishoda i 55 novozaraženih.

Sa završetkom epidemije iz Ljubljane je saopšteno da oni koji doputuju iz zemalja Evropske unije više nisu u obavezi da budu u karantinu sedam dana. Za građane Srbije ta pravila ne važe.

Slovenačka vlada prije dva dana pooštrila uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, zbog čega je za sve koji ulaze iz Srbije (i sa KiM) i BiH obavezan 14-dnevni karantin ili negativni test na Covid-19, piše Blic.

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama bilježi veći dnevni rast obolelih od korona virusa i da su zato stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Svi koji u Sloveniju žele da uđu iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenački državljani ili stranci moraće u obaveznu izolaciju ili treba da poseduju imaju negativan test ne stariji od tri dana i koji je obavezno urađen u nekoj od članica EU, navodi agencija STA.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)