Miodrag Linta

Proustaške snage rade planski na rehabilitaciji NDH

  • 13.02.2019. 20:29

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da učestala pojava ustaških grafita u Splitu potvrđuje da proustaške snage u Hrvatskoj planski rade na rehabilitaciji genocidne Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Linta podsjeća u saopštenju da su se ustaški, odnosno nacifašistički grafiti, pojavili u posljednja tri dana, nakon brutalnog i smišljenog fizičkog napada grupe ustaša na vaterpoliste "Crvene zvezde" u Splitu. 

On podsjeća da su se u Splitu na zidovima Osnovne škole "Skalice" u istoimenom naselju pojavili grafiti "Mrzim Srbiju", "Za dom", "Mrzim školu i Srbe", "U" sa krstom. Grafiti su se pojavili i na zidu jednog vrtića u naselju Mertojak /"U" sa krstom i "Smrt pandurima"/ i na zidu zgrade u naselju Spinut /"Maksovi mesari"/, kojim se veličaju koljači zloglasnog komandanta fabrike smrti Jasenovac Maksa Luburića. 

Prema mišljenju Linte, važno je naglasiti da su u ovim splitskim naseljima Skalice, Mertojak i Spinut prije rata u znatnoj mjeri živjeli oficiri i podoficiri JNA sa svojim porodicama. 

On ističe da su početkom rata vojna lica i njihove porodice nasilno i nezakonito izbacivani iz svojih stanova uz prijetnje smrću i fizičke obračune, te da u njihovim otetim stanovima sada žive takozvani "hrvatski branitelji", koji su realizovali Tuđmanov proustaški projekat stvaranja etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba. 

Linta naglašava da je velika laž da je Split za vrijeme bivše Jugoslavije tobože bio projugoslovenski grad, te napominje da su u Splitu jugoslovenski jedino bili komanda i jedinice JNA, malobrojni Srbi i poneki Hrvat. 

Kao dokaz Linta navodi samo nekoliko činjenica, među kojima i onu da u Splitu i do dolaska Tuđmana na vlast niko nije smio da se šeta Rivom sa klupskim obilježjima "Crvene zvezde" i "Partizana". 

"Takođe, nije bilo preporučljivo da gradom šetaju vojna lica u uniformi JNA. U Splitu, Zadru, Šibeniku i drugim gradovima postojali su ugostiteljski objekti u koje vojna lica nisu smjela da ulaze jer nije bilo bezbjedno", napominje Linta. 

On dodaje da je na poznatom festivalu zabavne muzike u Splitu početkom sedamdesetih godina publika otvoreno iskazivala antisrpstvo i veličala ustaštvo. 

Linta podsjeća da je poslije fudbalske utakmice "Hajduk" - "OFK Beograd", koja je odigrana septembra 1970. godine u Splitu, bijesna rulja automobile sa beogradskim tablicama prevrtala i bacila u more. 

On dodaje da je tom prilikom rulja bacila u more i gađala kamenjem četvoricu pitomaca srednje podoficirske škole starosti oko 15 godina koji su jedva izvukli živu glavu.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина