Protjerane ruske diplomate u Poljskoj, Njemačkoj i Švedskoj

  • 08.02.2021.18:23

Poljska je objavila za personu non grata zaposlenog u konzulatu Rusije u Poznanju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje. Takođe je objavljeno da je za personu non grata proglašen i zaposleni ambasade Rusije u Berlinu, a Švedska je takođe saopštila da proteruje ruskog diplomatu.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je zaposlenog u ruskoj ambasadi u Berlinu za personu non grata kao odgovor na odluku Rusije od 5. februara, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

- U skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima od 18. aprila 1961. godine, Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas zaposlenog u ambasadi Rusije u Berlinu za personu non grata. Ovim korakom nemačka vlada reaguje na odluku Ruske Federacije od petka 5. februara 2021. Rusija je protjerala nekoliko diplomata Evropske unije, uključujući i zaposlenog u njemačkoj ambasadi u Moskvi. Ova odluka ni na koji način nije bila opravdana - navodi se u izjavi njemačkog Ministarstva.

U dokumentu se navodi da je nemački diplomata koji je protjeran iz Rusije “ispunjavao svoj zadatak predviđen Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, dobijajući informacije o događajima na terenu legalnim sredstvima“.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da kao odgovor na protjerivanje poljskog diplomate, zaposlenog u Generalnom konzulatu u Poznanju proglašava za personu non grata.

​- Kao odgovor na protjerivanje poljskog diplomate bez valjanog razloga, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske donijelo je danas, u skladu sa principom reciprociteta i u koordinaciji sa Njemačkom i Švedskom, odluku da se zaposleni u Generalnom konzulatu Rusije u Poznanju proglasi za personu non grata - navodi se u saopštenju.

Švedska je obavijestila ruskog ambasadora da diplomata ruske ambasade mora da napusti Švedsku, rekla je ministarka spoljnih poslova An Linde.

- Obavijestili smo ambasadora Rusije da je zatraženo od zaposlenog u ruskoj ambasadi da napusti Švedsku. Ovo je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o proterivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoje dužnosti - napisala je Linde na svom Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 5. februara saopštilo da su diplomate Švedske, Poljske i Njemačke, koje su učestvovale na neodobrenim protestima u Rusiji proglašene za persone non grata i da će u najskorije vrijeme napustiti zemlju. Radi se o diplomatskom osoblju generalnih konzulata Kraljevine Švedske i Republike Poljske u Sankt Peterburgu i ambasadi Savezne Republike Njemačke u Moskvi.