Zbog saobraćajne nesreće

Protiv Tonija Cetinskog podignuta optužnica

13:24, 09.01.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Protiv Tonija Cetinskog (50) iz Rovinja podignuta je optužnica zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom u novembru 2017. godine u Rovinju, javlja Glas Istre.

Prema izvještaju pulskog Opštinskog državnog odvjetništva, okrivljeniku se stavlja na teret da je 3. novembra 2017. oko 13.55 sati upravljao automobilom kolovozom Puste ulice u Rovinju iz smjera sjeveroistoka prema jugozapadu protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Navodi se da je prekršio saobraćajna pravila na nepreglednom oštrom zavoju u dijelu  naseljene gradske jednosmjerne ulice s uslužnim i ugostiteljskim objektima u širem centru grada, gdje je uzak kolovoz vertikalno omeđen zidovima zgrada i bez trotoara.

"Cetinski se tereti da je vozilom ulazio u taj zavoj, a da se prethodno nije uvjerio može li tu radnju može poduzeti na siguran način po druge sudionike u saobraćaju. Također se tereti da brzinu kretanja svog vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i stanju vozila tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom preprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, kao i svjestan da takvom vožnjom u takvim uvjetima može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, a olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći" saopšteno je iz pulskog Opštinskog državnog odvjetništva.

Kako se navodi, nije obratio pažnju na pješaka koji je ležao na kolovozu Puste ulice već je vozilom prešao iznad tijela pješaka (1955.) koji je na leđima ležao narušenog zdravlja uslijed srčane bolesti i u teškom akutnom alkoholiziranom stanju te je smrtno stradao na mjestu događaja.

Podsjetimo da je u nesreći preminuo Ibrahim Kevljanin (62) iz Rovinja, a da je Toni Cetinski upravljao automobilom marke Mercedes pulskih oznaka. Vještačenje cijelog događaja je trajalo jako dugo, pogotovo zbog činjenice jer se nije znalo je li Kevljanin stradao dok je hodao, sjedio ili ležao na kolovozu, kao i činjenice je li bio u alkoholiziranom stanju ili ne. Sam Cetinski je izjavio da nije vozio brzo jer je po toj ulici to praktički nemoguće zbog njene širine i uvjeta.