Protestna nota Ambasadi Srbije u Zagrebu; Vučić odgovorio

  • 08.11.2019. 19:46

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Hrvatsko ministarstvo izrazilo je najoštriji protest zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Јugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar. Spomen-ploča se nalazi u Novom Sadu.

"Protestnom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovo izrazila očekivanje od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da je Republika Srbija "ponovo pozvana da se usmjeri na proces suočavanja sa sopstvenom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošlog vijeka".

"Ovim protestom Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je iznova ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše ЈNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose", zaključuje se u saopštenju.

Vojska Srbije je u saopštenju povodom Dana Prve brigade Kopnene vojske, za danas najavila otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska, u centru Novog Sada.

Vučić odgovorio iz Ženeve

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u Ženevi da Hrvatska preuveličava značaj postavljanja spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Јugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, koji je komandovao napadom na Vukovar, dok, kako je rekao, širom Hrvatske postoje ulice nazvane po ideologu ustaškog pokreta Miletu Budaku.

"Čovjek (Bratić) nije ni proglašen za ratnog zločinca, oni (Vojska Srbije) mu samo stavljaju spomen-ploču unutar kasarne u neku sobu, nema spomenika nikakvog. Hrvatska je to podigla na nivo kao da je otprilike izbio treći svjetski rat, kao da su samo oni žrtve. Pa oni po cijeloj Hrvatskoj imaju ulice Mileta Budaka, koji je htio da trećina Srba bude pobijena, trećina protjerana, a trećina pokatoličena", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Poslije sastanka Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u Ženevi, u ogranizaciji Svjetskog ekonomskog foruma, Vučić je kazao i da u Hrvatskoj postoji "javni spomenik Miru Barešiću, sudski dokazanom teroristi, i to ne pred srpskim, već pred švedskim sudovima".

"Podigli spomenik Barešiću i kažu 'to je naš heroj' jer je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića. Јa kažem 'hajde da pričamo o budućnosti', a oni mi kažu 'ne, ne, danas ćete da dobijete protestnu notu' (zbog postavljanja spomen-ploče Bratiću). Ako će to da riješi sve naše probleme, onda u redu", kazao je Vučić.

On je naveo da još nije donijeta odluka da li će 20. novembra učestvovati na izbornom kongresu Evropske narodne partije u Zagrebu, gdje je najavljen kao jedan od govornika, i ocijenio da je bura u dijelu hrvatske javnosti zbog njegovog mogućeg dolaska dio izborne kampanje uoči predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Vučić je dodao da će Srbija "imati normalne i bolje odnose s Hrvatima u budućnosti" jer dvije zemlje strateški nemaju razloga za sukobljavanja. 

"Kada počne izborna kampanja (u Hrvatskoj), onda je najlakše (steći poene) ako nešto kažu protiv Vučića i Srbije. Samo udarajte, meni to ne smeta nimalo", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu bivše hrvatske premijerke Јadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", Vučić je odgovorio da je ona "zato bivša". Plenković je danas u Ženevi rekao da će Hrvatska uputiti Srbiji protestnu notu zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu.

"Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio komandant u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi, biće predmet formalnog protesta Srbiji, i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću", kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade Vojvodine Igor Mirović otkrio je danas spomen-ploču Bratiću u novosadskoj kasarni "Јugovićevo", na svečanosti povodom obilježavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske.

Тагови: