Predrag Bulatović

Protestima u Crnoj Gori ruši se vlada

  • 07.12.2018. 22:08

Cilj protesta Demokratskog fronta /DF/, koji je zakazan u nedjelju, 9. decembra, u Podgorici jeste da izazove pad Vlade Crne Gore, poručio je član Predsjedništva DF-a Predrag Bulatović.

"Nije nam cilj da izvršimo državni udar, nego da politički Vladu natjeramo da podnese ostavku. Nakon toga ćemo forimrati novu vladu sa novim izbornim zakonodavstvom", rekao je Bulatović večeras Televiziji Crne Gore. 

Demokratski Front /DF/ je večeras na petom protestnom okupljanju zbog nezakonitog i protivustavnog ponašanja prema poslanicima DF-a Nebojiši Medojeviću i Milanu Kneževiću, pozvao sve lidere opozicije u Crnoj Gori i građane da se u što većem broju okupe u nedjelju, 9. decembra, ispred zgrade crnogorskog parlamenta u 18.00 časova. 

Lider DF-a Andrija Mandić poručio je da će DF u nedjelju "sa žutim prslucima i vatrama slobode da odbrani Crnu Goru". 

"Pred nama je velika akcija. Neko je odlučio da nas ponizi i zgazi. Mi na to ne pristajemo", poručio je Mandić. 

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević uhapšen je 29. novembra prema nalogu Višeg suda u Podgorici i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, iako mu prethodno nije skinut poslanički imunitet. 

Medojević je uhapšen nakon sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je usvojena Rezolucija kojom se poništavaju odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom. 

Viši sud odredio je Medojeviću "stavljanje u zatvor" do dva mjeseca jer je odbio da svjedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog toga što je tvrdio da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor jer je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio mito od 100.000 evra. 

Viši sud dodao je Medojeviću još dva mjeseca "stavljanja u zatvor" jer je odbio da svjedoči u predmetu formiranom povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine. 

Milanu Kneževiću pritvor je određen zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine. 

Knežević se od 29. novembra nalazi u poslaničkom klubu DF-a u Skupštini Crne Gore čiju zgradu neće da napusti da ne bi bio uhapšen.