Podgorica

Protesti zbog afere "Koverat"

21:18, 02.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Oko hiljadu građana okupilo se večeras ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici protestujući povodom afere "Koverat".

Protest pod motom "97.000 - odupri se" organizovala je grupa građana koja tvrdi da je ovim otpočela "građansku borbu" protiv vlasti u Crnoj Gori, te da iza njih ne stoji niko. 

Pred zgradom Vrhovnog državnog tužilaštva bio je kordon policajaca bez opreme za razbijanje demonstracija. 

Organizatori su građanima dijelili koverte nakon čega je počela protestna šetnja Ulicom slobode. 

Učesnici su nosili papire na kojima je pisalo "Koverat" "1.000 evra" "Obod" "Rat za mir", "Duvanski kombinat", "Kostanjica", "RTCG". 

Uz pištaljke i sirene učesnici skandiraju "Milo lopove", "Ulica slobode", Svi na ulicu", "Hoćemo pravdu", "Ustani narode". 

Oko hiljadu demonstranata se nakon šetnje Ulicom Slobode vratilo do zgrade Visokog državnog tužilaštva. 

Građani su ostavljali koverte ispred zgrade tužilaštva i skandirali "Ostavke" i "Katniću odlazi". 

Jedan od organizatora Jovan Gajević rekao je da Tužilaštvo "maže oči građanima". 

On je najavio proteste i za 16. februar i pozvao građane da donesu još koverata. 

Na protestu su učestvovali i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, poslanici DF-a Predrag Bulatović i Janko Vučinić, predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević. 

Učestvovali su i predsjednik Demosa Miodrag Lekić, izvršni direktor Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović, glavni i odgovorni urednik nedjeljnika "Monitor" Esad Kočan, profesor Milan Popović, kandidat za predsjednika Crne Gore na izborima prošle godine Mladen Bojanić i potpredsjednik Građanskog pokreta "Ura" Miloš Konatar. 

U najavi protesta organizatori su naveli da je povod okupljanja pravni, društveni i politički skandal poznat kao afera "Koverat", kao i brojna krivična djela o kojima javnost dobija pisane dokaze, audio i video snimke, i to iz izvora vrlo bliskih vrhu vlasti. 

Veći dio opozicije, koji čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Ujedinjena Crna Gora, podnio je sredinom januara Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv učesnika u aferi "Koverat" - bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. 

Ova afera je pokrenuta kada je podgorički portal "IN4S" objavio snimak na kojem se vidi da Stijepović, sadašnji generalni sekretar Predsjedništva Crne Gore, uzima novac od Kneževića za potrebe izborne kampanje Demokratske partije socijalista 2016. godine, za parlamentarne izbore u Crnoj Gori. 

U krivičnoj prijavi je navedeno da je u periodu izborne kampanje Stijepović lično preuzeo novac od Kneževića. 

Opozicija u prijavi ističe da je Knežević novac predao u dvije odvojene transakcije gotovinske isplate, u iznosu ne manjem od 200 HILJADA dolara, nakon čega je Stijepović zatražio valutnu konverziju u evro, radi plaćanja i angažovanja aktivista DPS-a kojima je novac bio namijenjen.