"Una, nema tih kuna"

Protest u Dvoru protiv odlagališta radioaktivnog otpada

  • 10.04.2019. 19:42

"Granice su samo na mapi", "Bolje zrak nego rak", "Una, nema tih kuna", samo su neke od poruka koje su se mogle vidjeti i čuti na protestu u hrvatskom Dvoru. 

Da kažu "ne" namjerama Hrvatske da gradi odlagalište radioaktivnog otpada nadomak tog gradića, a na samo 800 metara vazdušne linije od centra Novog Grada, došle su i prve komšije iz Republike Srpske, ali i brojni stanovnici nekoliko potkozarskih opština, kao i stanovnici Bihaća, Bužima, Siska i Petrinje. Vjeruju da još ima nade i da će, ako se ljudi s obje strane Une dovoljno jako usprotive, to na kraju uroditi plodom. 

"Neka se čujemo, ako nas je malo, bar da nam se glas daleko čuje", rekao je Pero Borojević iz Dvora.

Odvojila sam svoje vrijeme da izađem ovdje i da se pridružim ovdje ljudima i kaže NE nuklearnom otpadu", ističe Mirjana Malogorski iz Siska.

Organizatori protesta neće stati na ovome. Danas su podigli glas u Dvoru, sljedećeg mjeseca će u Sisku, a ako treba, kažu, kampovaće na Markovom trgu u Zagrebu. 

"Samo zajedničnik snagama se možemo izboriti protiv ovog otpada i ove katastrofe. Mi smo ovdje privremeno, iza nas dolaze druge generacije, ne možemo im ostaviti taj problem, kaže Anita Kolarec, iz štaba opštine Dvor za borbu protiv nuklearnog otpada.

Zagreb i jeste prava adresa, savjetovao im je načelnik Dvora, Nikola Arbutina, koga su okupljeni izviždali. Na protest nije bio pozvan, a građani smatraju da se nije dovoljno borio protiv odluke pa je, po njima, sada jedan od odgovornih zbog toga što je Trgovska gora odabrana kao mjesto gdje će se graditi odlagalište. 

Na pitanje zašto mu ne vjeruju, prvi čovjek Dvora odgovara – "nisu to moji, zvižde oni koji su došli iz Siska i Republike Srpske". Nije pojasnio zašto bi oni imali bilo šta protiv njega.

"Moj stav i stav opštine Dvor i opštinskog vijeća, mi smo na legalan i legitiman način se izjasnili da smo protiv radioaktivnog otpada, a nama se pokušava imputovati da smo za. Ja sam jasno rekao, u nijednom prostornom planu i ni u jednoj našoj odluci ne stoji Trgovska gora kao potencijalno odlagalište radioaktivnog otpada. Ovo je isključivo državni projekat i država ga provodi na svoj način", kaže Nikola Arbutina, načelnik opštine Drvor.

Aplauze su dobili Novljani koji se godinama bore protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad iz slovenačke nukelarke Krško praktično uz rijeku Unu i u blizini izvorišta pitke vode. U nedostatku bilo kakvih odgovora iz Hrvatske, na nebrojeno mnogo dopisa i pitanja su do sada poslali nadležnima u Zagreb, potegnuće advokate.

"Nadamo se da će biti dovoljan broj ljudi, da se pošalje jedna kvalitetna poruka o tome da građani ne žele odlagalište u dolini rijeke Une. MI istrajavamo na našoj boribi i težimo da realizujemo sve one zaključke koji su definisani", kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Iz Zagreba nema odgovora ni na brojna novinarska pitanja o njihovim namjerama. Sa protesta je otišla poruka da nikakav novac nije vrijedan Une, jer se takvo bogatstvo ne može kupiti.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)