Manastir Ostrog

Hiljade vjernika iz svih krajeva svijeta poklonilo se moštima Svetog Vasilija VIDEO

  • 12.05.2019. 16:08

U manastiru Ostrog danas je proslavljen Sveti Vasilije Čudotvorac, čije se mošti nalaze u ovoj svetinji.

Hiljade vjernika iz svih krajeva svijeta okupilo se danas u manastiru Ostrog, gdje počivaju mošti čudotvorca, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje velikog broja vladika.

U Gornjem manastiru Ostrog, liturgiju mitropolitu Amfilohiju su sasluživali mitropolit ternopoljski i kremenecki Sergije iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, episkopi istočnoamerički Irinej, budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, arhimandrit Teodosije iz Rumunije. 

Nakon liturgije i rezanja slavskog kolača u slavu i čast Svetog Vasilija Ostroškog, mitropolit Amfilohije je rekao da je ovaj svetac danas sabrao veliki broj ljudi iz svih krajeva zemlje i svijeta. 

Proslava Svetog Vasilija Ostroškog biće nastavljena tradicionalnom litijom, koju će u molitvenom hodu kroz Nikšić predvoditi više arhijereja. 

Litijom se završava višednevna duhovno-kulturna manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić.