Nekoliko desetina vjernika prisustvovalo

Proslavljen Đurđevan u Prizrenu

  • 06.05.2019. 15:50

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu služio Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije, danas je, u prisustvu nekoliko desetina vjernika, proslavljen Đurđevdan.

Vladika Teodosije je u besjedi rekao da je Sveti Đorđe, jedan od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru, vaskrsao, kao i Hram Svetog Đorđa u Prizrenu. 

"Vaskrsavanjem hrama, vaskrsavamo i mi kao narod", istakao je vladika Teodosije. 

Episkop je naglasio da sačuvane mošti Svetog velikomučenika Svetog Georgija predstavljaju veliki blagoslov Prizrena. 

"Donijeli smo svete mošti iz Manastira Gračanica, gdje su čuvane poslije trenutka kada je ovaj hram gorio. I od tada, svake godine mošti Svetog Georgija biće donošene u Prizren da bi ih narod cjelivao", rekao je vladika Teodosije. 

Iguman Manastira Visoki Dečani Sava Janjić, čestitajući slavu svim vjernicima, učenicima i profesorima Bogoslovije iz Prizrena, rekao je da će sve dok je Crkva prisutna u Prizrenu biti i života, radosti i pjesme. 

"Moramo vjerovati da ćemo budućim generacijama ostaviti ono što smo naslijedili od svetih predaka. Na svima nama je da čuvamo svetinje koje u Prizrenu traju više od 1.000 godina kada se prvi put pominje Eparhija prizrenska", poručio je iguman Sava. 

Arhimandrit Sava naglasio je da okupljanjem u Hramu Svetog Đorđa vjerni narod, zajedno sa monaštvom i sestrinstvom Eparhije raško-prizrenske, nastavlja da, uprkos teškim iskušenjima, proslavlja ovaj veliki sveti dan. 

Iguman Sava je poželio da svaki naredni Đurđevdan bude slavljen u miru. 

Današnju proslavu obezbjeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe, a liturgiji prisustvovalo je i desetak Goranaca i nekoliko starosjedilaca turske nacionalnosti.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм