Proces Brdo-Brioni

Proširenje EU na zapadni Balkan - pitanje od geopolitičkog značaja

  • 09.05.2019. 16:43

Učesnici samita procesa Brdo-Brioni u Tirani pozvali su danas Evropsku uniju /EU/ da razmotri proširenje na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičkog značaja.

"Puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan je faktor sveukupne evropske stabilnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu. 

Učesnici su u završnoj izjavi naglasili da zemlje kandidati moraju ispuniti sve standarde EU, te pozvali na fleksibilnije i brže odvijanje pregovaračkog procesa. 

Pozdravljen je Prespanski sporazum između Skoplja i Atini o promjeni naziva Makedonije u Sjevernu Makedoniju koji je otvorio mogućnost nastavka evroatlantskih integracija te zemlje. 

"Takvi primjeri pokazuju put prema jačanju evropskih i evroatlantskih veza unutar regiona", ističe se u izjavi. 

Samit u Tirani održava se nekoliko sedmica uoči samita čelnika EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zemljama koje su u statusu kandidata za članstvo u Uniji. 

Ovogodišnji samit organizovao je predsjednik Albanije Ilir Meta, a uz supredsjedavajuće inicijative - hrvatskog i slovenačkog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora. Na skupu su učestvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te predstavnici Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU. 

Na skupu je učestvovala i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andžej Duda. 

Riječ je o redovnom godišnjem zasjedanju predstavnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija.

Тагови: