Eksperti za bezbjednosti upozoravaju

Projekat "zelene transverzale" nije zaboravljen

  • 14.07.2019. 12:56

Projekat "zelene transverzale", nastao 80-ih godina 20. vijeka, koji bi podrazumijevao da se stvori neprekinut pojas naseljen muslimanskim stanovništvom od Cazina do Istanbula, još nije zaboravljen, a mogao bi ugroziti gotovo sve balkanske zemlje i poremetiti bezbjednost regiona, upozoravaju eksperti za pitanja bezbjednosti.

Milan Mijalkovski, stručnjak za bezbjednost, za beogradsku Politiku pojašnjava da ovaj islamistički projekat predviđa da se u prvoj fazi povrati sve ono što je bilo islamsko, odnosno dokle je vladala Turska u BiH.

On je ocijenio da je za realizaciju "zelene transverzale" presudan spoljni uticaj, prije svega iz pravca SAD i Velike Britanije i dodao da islamisti na Balkanu nikada ne bi imali takav zahvat bez podrške anglosaksonskih snaga.

"Paradoks je to što upravo najveće zapadnohrišćanske države direktno podržavaju islamističke tendencije na Balkanu", rekao je Mijalkovski.

On smatra da su Albanci samo dio priče o "zelenoj transferzali" i dodaje da je kod islamista naglasak na vjeri, a ne na naciji, pa je ovdje u prvom planu neka vrsta islamističkog kalifata koji bi bio prijetnja cijelom svijetu.

"Bezbjednosne službe kontrolišu te islamiste, ali organizovanost terorista na Balkanu i iskustvo koje su stekli ovdje, a posebno u `Islamskoj državi` predstavlja prijetnju. U slučaju da neko od vođa donese odluku vrlo brzo mogu da izvedu teroristički napad", upozorio je Mijalkovski.

Istoričar Nemanja Starović kaže da je, za razliku od svoje prve iteracije, kada je albanska nacionalna identitetska komponenta bila tek prateći element šire osmanske strategije, a nerijetko čak i njoj suprostavljena, u novom pojavnom obliku "Velika Albanija" postala noseći stub koncepta "zelena transverzala".

"Najbolji dokaz za to je možda djelovanje Sulejmana Ugljanina koji je u posljednjih nekoliko godina zdušno prihvatio velikoalbanske ideje. Kako Raška oblast ili Sandžak spaja etničke prostore Albanaca i Bošnjaka ujedno potencijalno razdvajajući Srbiju od Crne Gore, njen značaj je apsolutno vitalan za sve koji sanjaju "zelenu transverzalu"", zaključio je on.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kaže da su klinovi na putu realizacije ideje "zelene transverzale" sjever Kosova i Metohije, koji je pravoslavan, ali i Republika Srpska sa svojim granicama i velikim procentom srpskog stanovništva koji živi na toj liniji.

Galijašević je ukazao da se na prostoru BiH u ratu pokazao neviđen primjer saradnje tri sukobljene islamske imperije - Irana, Saudijske Arabije i Turske, pa tako ni danas ne postoji vidljiv politički sukob oko BiH između te tri države.

"Sve tri imperije bi voljele da BiH islamskim koridorom izađe na more i da oni preko njega ostvaruju uticaj, ma koja od njih dominirala", rekao je Galijašević.

Naučni savjetnik u Institutu za političke studije u Beogradu Radoslav Gaćinović ocijenio je da se Srbija i srpski narod posebno suočavaju sa pritiscima onih koji podržavaju projekat "zelena transverzala", budući da Sjeverna Makedonija nije "nikakav tvrd orah" na pravcu od Cazina i sjeverozapadne BiH do Istanbula.

"Sa aspekta bezbjednosti opasan je povratak Turske na Balkan. Svjedoci smo kroz istoriju da nikada dvije zemlje nisu pomogle Srbiji - Turska i Velika Britanija", rekao je Gaćinović i podsjetio da je London pred Savjet bezbjednosti UN iznio prijedlog rezolucije u kojoj se tvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid.

 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.