Hrvatska

Produžen pritvor ocu djevojčice Nikol koja je preminula od teških povreda

  • Izvor: Index.hr
  • 14.07.2021.12:43

Visoki krivični sud odbio je žalbu čime je postalo pravosnažno rješenje Županijskog suda u Slavonskom Brodu kojim je produžen istražni zatvor 27-godišnjem ocu dvoipogodišnje djevojčice Nikol koja je početkom aprila preminula od teških povreda.

Apelacijski sud je priopćio da je 27-godišnjak i prije osuđivan i prekršajno kažnjavan zbog nasilja u porodici te da mu je u prekršajnom postupku izrečena zabrana približavanja žrtvi nasilja u porodici.

"Za sada se jedino s mjerom istražnog zatvora kao krajnjom i najstrožom mjerom može s uspjehom otkloniti opasnost od ponavljanja djela", istakao je Visoki krivični sud dodajući da prema zakonu okrivljenom istražni zatvor najduže može trajati do 1. oktobra 2021. godine.

Visoki krivični sud je, ne navodeći dob okrivljenika, saopštio kako se 27-godišnjak tereti da je zajedno sa svojom 24-godišnjom suprugom grubo zanemarivao dužnost podizanja svojih dvoje djece koju su zlostavljali od novembra 2020. do kraja marta 2021.

Tukli i dječaka

Prema optužnici, dječaku od 4.5 godine i dvoipolgodišnjoj Nikol su nanosili fizičku bol i psihičku nelagodu. Sina su često kažnjavali šamaranjem i omalovažavanjem, dok djevojčici, koja se tek vratila iz udomiteljske porodice, nisu pružili dodatnu podršku i njegu te su je kažnjavali šibom i šamarima, ostavljajući je noću samu u dnevnom boravku, zbog čega je Nikol bila u strahu, dodao je apelacioni sud.

Majka se tereti da je 31. ožujka snažno odgurnula Nikol koja je pri padu udarila potiljkom glave i četiri dana kasnije preminula od zadobijenih povreda mozga, dodao je Visoki krivični sud.

Djevojčicu Nikol iz okoline Nove Gradiške je 31. marta ujutro u tamošnju bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Ljekari su pokušali reanimirati dijete, a s obzirom na težinu povreda djevojčicu su istog dana prevezli u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti.

Porodica iz koje potiče djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalni rad. Djevojčica Nikol je bila kod udomitelja više od godinu dana, a centar ju je na zahtjev roditelja vratio u biološku porodicu.

Direktor tog centra Branko Medunić zbog ovo je slučaja smijenjen.

(Index.hr)

Tagovi: