Postignut dogovor

Prodavnice na sjeveru Kosmeta od sutra ponovo rade

  • 02.07.2019. 21:59

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosova i Metohije Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od sutra ponovo počnu sa radom.

U izjavi za RTS Petrović je rekao da su privrednici donijeli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

"Od sutra ćemo otvoriti svoje radnje, radićemo normalno iako ne možemo normalno da poslujemo i uvozimo robu. Sačekaćemo da vidimo šta će dalje da se dešava u narednom periodu. Nadamo se i pritisku međunarodne zajednice na Prištinu koja će ukunuti takse i mi ćemo normalno poslovati", rekao je predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru KiM.

Prema riječima Radoša Petrovića u slučaju da se to ne desi privrednici će radikalizovati mjere i štrajk će vremenom biti sve duži i duži.

Protest upozorenja je pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na sjeveru Kosova i Metohije, saopšteno je poslije sastanka privrednika sa sjevera KiM.

"Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor", navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, pošto je ovo protest upozorenja, radnje na sjeveru koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sljedeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mlijeko, brašno, ulje ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na sjeveru Kosova i Metohije.

"Svjesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahtjeva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje... mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikome", istaknuto je u saopštenju.

Privrednici su ponovo apelovali na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije na sjeveru Kosmeta i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, prije nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari da dovede do tačke bez povratka. 

Danas, drugi dan, prodavnice, lokali, apoteke, pekare i ostale radnje na sjeveru Kosova i Metohije su zatvorene. Vlasnici tih radnji na taj način podigli su svoj glas protiv trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.