Članstvo u EU- podsticaj za reforme

Pročitajte šta piše u Deklaraciji koju su potpisali učesnici SEECP-a

12:00, 09.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Učesnici samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas su na Jahorini usvojili Deklaraciju, u kojoj je naglašeno da potpuna integracija regiona u EU služi najboljim interesima Evrope, te da je bezbjednost jugoistočne Evrope glavni preduslov za bezbjednost i stabilnost cijelog kontinenta.

"Čvrsto vjerujemo u zajedničku evropsku budućnost. Projekat EU se pokazao kao najuspješniji i efikasan garant mira, stabilnosti i napretka u istoriji kontinenta", navodi se u Deklaraciji, uz isticanje da dobrosusjedski odnosi, uzajamno poštovanje i iskren politički dijalog nemaju alternativu. 

Učesnici samita saglasni su da se perspektiva članstva u EU pokazala kao najsnažniji podsticaj za neophodne reforme, kao i najbolji garant trajnom miru, stabilnosti i bezbjednosti u regionu. 

"To je, takođe, najsnažniji podsticaj za sveobuhvatnu transformaciju regiona i promociju demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, vladavine prava, uzajamnog razumijevanja i povezanosti, te dobrog ekonomskog upravljanja", navodi se u dokumentu. 

Posebno je naglašena potreba održanja momentuma proširenja i kontinuirane opredijeljenosti za reforme, kao i kredibiliteta politike proširenja, bazirane na striktnoj i fer uslovljenosti, regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima i načelu vlastite zasluge. 

Navedeno je da će učesnice SEECP-a koje su već članice EU nastaviti da podržavaju evropsku perspektivu članica Procesa koje još teže članstvu u Uniji. 

Pohvale su upućene rumunskom predsjedavanju Savjetu EU i predsjedavanju Sarajeva SEECP-u za zajedničko organizovanje neformalnog sastanka za jačanje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi 22. marta u Sarajevu, koji je okupio direktore EU za zapadni Balkan, političke direktore članica SEECP-a, kao i predstavnike Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije. 

Posebno mjesto u Deklaraciji posvećeno je jačanju bezbjednosti u regionu i opredijeljenosti zemalja učesnika Procesa da zajednički rade da bi se efikasno suočile sa svim bebjednosnim prijetnjama u regionu. 

"Učesnici naglašavaju neophodnost koordinisanih napora u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, organizovanog kriminala sa fokusom na moderno ropstvo, trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju", navodi se u usvojenom tekstu. 

Pozdravljen je početak primjene Integrisanog upravljanja internom bezbjednošću i njegovog prvog stuba Inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma. 

Kada su u pitanju ilegalne migracije, izraženo je uvjerenje da izazov ilegalnih migracija može biti prevaziđen samo zajedničkom saradnjom svih članica SEECP-a, pri čemu je apelovano na EU da po ovom pitanju nastavi konkretno da podržava region. 

U Deklaraciji je ocijenjeno da je jačanje ekonomske saradnje članica SEECP-a, kao i privreda zemalja regiona i EU od najvećeg značaja za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope. 

"U ovom smislu, učesnici su potpuno svjesni hitne potrebe za proširenjem povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU", ističe se u Deklaraciji i precizira da se povezanost ne odnosi samo na infrastrukturu, nego i poslovnu, digitalnu i povezanost na polju kulture, kao i povezanost mladih. 

Poboljšanjem povezanosti, konstatuje se u Deklaraciji, biće povećana sposobnost regiona da se takmiči na globalnom tržištu, kao i sveukupno blagostanje građana. 

U dokumentu je naglašen veliki potencijal digitalizacije za transformaciju privreda zemalja regiona i posebno pozdravljeno potpisivanje sporazuma o pojeftinjenju usluga rominga u javnim mobilnim mrežama zemalja zapadnog Balkana. 

Posebno je upozoreno na potencijalnu prijetnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije privrede. 

"Ovaj fenomen nije percipiran samo kao privremeni i treba da ga rješavaju zajednički svi zainteresovani u regionu", ističe se u Deklaraciji, uz konstataciju da su kapaciteti mladih ključni za izgradnju stabilnijih i koherentinijih društava. 

Učesnici snažno podržavaju rad Parlamentarne skupštine SEECP-a, uz prepoznavanje ključnog značaja uzajamne saradnje zakonodavnih tijela u regionu, posebno razmjenjivanja najboljih praksi i naučenih lekcija na svim područjima. 

"To je viđeno kao prikladan okvir za implementaciju evropskih standarda i harmonizaciju zakonodavnog rada sa EU", navodi se u Deklaraciji, u kojoj je odato priznanje Parlamentarnoj skupštini BiH za uspješno vođenje parlamentarne dimenzije predsjedavanja Sarajeva SEECP-u. 

U Deklaraciji je istaknuto da učesnici posebno cijene ulogu Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ zbog neumornog rada na održivosti regionalnog napretka. 

"Efektivna i rezultatski orijentisana saradnja između članica SEECP-a, EU i RCC-a je donijela okvir regionalne saradnje koji je postigao konkretne rezultate u digitalnoj povezanosti, mobilnosti radne snage, socijalnoj inkluziji i koheziji, rodnoj ravnopravnosti, parlamentarnoj i bezbjednosnoj saradnji", precizira se u Deklaraciji i dodaje da članice SEECP-a povjeravaju RCC-u mandat za nastavak sprovođenja politike regionalne povezanosti. 

Učesnici su izrazili svoje uvažavanje predsjedavanju Sarajeva SEECP-om u periodu 2018-2019. godina i postignutim rezultatima pod motom "Bolja povezanost za bolji život", a pozdravljeni su i prioriteti postavljeni za vrijeme ovog predsjedavanja, s naglaskom na evropski strateški pristup. 

Konstatovano je da su događaji i aktivnosti organizovani tokom predsjedavanja Sarajeva SEECP-u osnažili ulogu ove inicijative i obogatili vezu članica. 

Deklaraciju su potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović, predsjednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pandarovski i Albanije Iljir Meta, te premijeri Srbije Ana Brnabić i Bugarske Bojko Borisov. 

Među potpisnicima Deklaracije su i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac i predstavnik Moldavije Oleg Culea. 

Dokument je zaključen u prisustvu generalnog sekretara RCC-a Majlinde Bregu i zamjenika generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angeline Ajhorst.