Zabilježena serija brutalnih napada

Pritisak na Zagreb zbog odnosa prema migrantima

  • 23.10.2020. 14:29

Komesar EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson saopštila je da će izvršiti pritisak na vlasti Hrvatske poslije predočenih dokaza o potiskivanju migranata i nehumanom odnosu prema ovim ljudima na granici Hrvatske i BiH.

"Planiram temeljnu diskusiju sa hrvatskim vlastima o ovim i ostalim izvještajima o kršenju fundamentalnih prava. Razgovaraću i o daljem razvoju mehanizma za nadzor koji su postavile hrvatske vlasti", napisala je Johansonova na "Tviteru".

Ona je podsjetila da su se vlasti Hrvatske, uz finansijsku pomoć od Evropske komisije, obavezale da će istražiti izvještaje o maltretiranju migranata na svojim spoljnim granicama, pažljivo pratiti situaciju i obavještavati komisiju o ostvarenom napretku.

Britanski list "Gardijan" nedavno je objavio da je na granici između BiH i Hrvatske zabilježena serija novih brutalnih napada na migrante, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja.

Prema izvještajima Danskog savjeta za izbjeglice, koji je baziran na svjedočenjima migranata koji su bili meta napada između 12. i 16. oktobra, počinioci su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.