Izbori za Evropski parlament

Prilika za Srbe iz Hrvatske da dobiju poslaničko mjesto

  • 26.05.2019. 20:04

Danas je posljednji dan izbora za Evropski parlament. Po prvi put na tim izborima samostalno mogu da glasaju i Srbi iz Hrvatske. Odlučili su da svoju šansu iskoriste i da ne propuste priliku da se i njihov čuje u Evropi. Glasali su brojni Srbi koji imaju hrvatsko državljanstvo, a danas žive u Republici Srpskoj. Svoje pravo, neki od njih, iskoristili su hrvatskom konzulatu u Banjaluci.

Iz Krajiškog kulturnog centra koji u Banjaluci okuplja Srbe porijeklom iz Hrvatske, kažu da je jako važno da predstavnik srpske nacionalne manjine dobije stolicu u evropskom parlamentu.

Kandidati srspke manjine su Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, i nezavisni kandidat Dejan Jović. Da bi se ušlo u EU parlament potrebno je oko 60 hiljada glasova. Prvi rezultati očekuju se oko 23 časa. Pupovac se nada da će već tada imati dobre vijesti.

"Naše poruke su bile jasne dosada. Hrvatska je postala društvo nejednakosti, postala je društvo nazadnjaštva i Evropa postaje društvo nejednakosti i prostor u kome nazadne ideje počinju dominirati. Sve to smatramo opasnošću i za Hrvatsku i za Evropu. I prvo ćemo potražiti saveznike kako da mijenjamo to i u Hrvatskoj i EU," rekao je Pupovac.

Podršku takvim idejama dali su i Srbi porijeklom iz Hrvatske koji danas žive u Srbiji. U velikom broju su izašli na glasanje u Beogradu i Subotici. Hrvatski državljani su, što se BiH tiče, glasali i u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Vitezu i Livnu. Do 16:30 u BiH je glasalo 7,9 odsto birača. U izborima za Evropski parlament učestvuje 21 zemlja članica Unije. Što se Hrvatske tiče, biraju 12 poslanika, a izlaznost im je oko 21 odsto. Zemlje članice glasaju od četvrtka, a većina ih je posao završila danas, kada se kasno naveče i očekuju rezultati. Tada će se i znati ko će u narednih pet godina kreirati unutrašnju i spoljnu politiku Evropske unije, makar na papiru. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос