Smeta im sve što je Srpsko

Prijava protiv organizatora koncerta u Herceg Novom

  • 14.08.2019. 18:11

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom koji je održan u okviru programa "Trg od ćirilice".

Iz Ministarstva poručuju da smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju "nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet". 

U vezi sa koncertom u okviru programa "Trg od ćirilice", koji je održan u ponedjeljak, 12. avgusta, u Herceg Novom, iz crnogorskog Ministarstva kulutre navode da je "cjelokupan auditorijum bio u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredaba, i to na manifestaciji javnog karaktera". 

"Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima", dodaje se u saopštenju. 

Iz crnogorskog Ministarstva kulture navode da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone, ukazujući na ostale festivale na crnogorskom primorju. 

"U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu", dodaju iz Ministarstva. 

U saopštenju se ističe da Ministarstvo kulture i država Crna Gora "neće ćutati na `programe` nalik preksinoćnjem". 

"Od sada, svako kome koncept `manifestacija kulture` bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države", poručuju iz Ministarstva kulture Crne Gore. 

Iz Ministarstva izražavaju žaljenje zbog toga što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, uz napomenu da je nedavno na istom mjestu održan festival sasvim drugačijeg tipa, koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru. 

Humanitarni koncert "Za naše Kosovo i Metohiju" održan je 12. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom, u organizaciji Fondacije "Delije" a povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke. 

U bogatom programu nastupili su Ivana Žigon i Kosovski božuri, grupa "357" i Trubački orkestar Marka Gligorijevića, uz specijalne goste večeri - Vladu Georgieva i Danicu Crnogorčević. 

Koncert je održan u okviru manifestacije "Trg od ćirilice" koju je organizovala crkvena opština Herceg Novi - Mitropolije crnogorsko-primorske.

Тагови: