Zoran Zaev

Prevarili me mangupi, žrtva sam svoje otvorenosti za komunikaciju

  • 09.07.2019. 22:11

Makedonski premijer Zoran Zaev odbacio je mogućnost da podnese ostavku, pošto je priznao da je nasjeo na prevaru grupe ruskih komičara, koji su ga ubjedili da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

"Meta sam organizovane anti-NATO strukture", rekao je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev priznao je u utorak da je u tri navrata, u proteklih godinu dana, telefonom razgovarao sa lažnim bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i prvim čovjekom NATO-a Jensom Stoltenbergom, ali je odbacio mogućnost da zbog sadržaja tih konverzacija podnese ostavku.

"Žrtva sam svoje otvorenosti za komunikaciju", rekao je Zaev, navodeći da je "bilo propusta u procedurama", ali da niko iz njegovog kabineta zbog toga neće snositi odgovornost.

Suštinski, Zaev je u tri navrata sa lažnim Porošenkom i Stoltenbergom razgovarao o ključnim političkim pitanjima u Makedoniji, uključujući situaciju pred referendum o imenu te države, ruskom uticaju u Sjevernoj Makedoniji i statusu kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Makedonski mediji kao najsporniji dio ovih razgovora navode tvrdnje lažnog Porošenka da kanonski nepriznata MPC može dobiti autokefalnost ukoliko uplati 100.000 evra, ali Zaev tvrdi da su u nekim dijelovima telefonskih razgovora načinjene ozbiljne intervencije.

Makedonski premijer je, takođe, priznao da je ruskim komičarima dao brojeve telefona kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i tadašnjeg zvaničnika Stejt departmenta Vesa Mičela. 

Dodao je da ostali dijelovi razgovora samo potvrđuju već više puta izrečene stavove koji su, prema njegovom mišljenju, u interesu Sjeverne Makedonije i strateških opredijeljenja njegove zemlje.

Što se tiče dijela audio-snimka u kojem se govori o navodnoj pomoći koju tadašnjem predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu pruža ruski lider Vladimir Putin, Zaev kaže da je rekao "da ne postoje dokazi da je Ivanov povezan sa Turskom i Rusijom", te da je samo dodao da Ivanov, kada je riječ o bliskosti sa tim zemljama, ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav.

"Isti prevaranti su uspjeli ovo da urade sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, a prevarili su i bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, takođe i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana", rekao je Zaev medijima i našalio se da je makar "u dobrom društvu".

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.