In memoriam

Preminuo Momir Bulatović 

19:03, 30.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Momir Bulatović, nekadašnji predsjednik Crne Gore i bivši premijer Savezne Republike Jugoslavije, preminuo je u 63. godini.

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a kasnije je postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka. 

Poslije osam godina na čelu Republike i sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista, čiji je predsjednik bio od osnivanja, Bulatović gubi na predsjedničkim izborima od dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića. 

Obojicu ih je predložila DPS, ali dva različita krila. Krilo sa Bulatovićevim pristalicama, zbog zabrane korištenja imena DPS, bilo je prinuđeno da uzme novo ime - Socijalistička narodna partija. 

Ubrzo poslije smjene 1998. godine uslijedila je ponuda Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou, gdje je Milošević tada bio predsjednik. 

Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dvije godine. 

Imao je neprijatnu dužnost da proglasi stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje u toku bombardovanja SRJ 1999. godine.