Slovenija

Preminulo 5 lica, zaraženo 860

12:56, 16.04.2021.
Izvor: Srna
U Sloveniji je u protekla 24 časa od posljedica kovida 19 preminulo pet lica, dok je zaraženo 860 od 4.553 testiranih.

Slovenačka Vlada je u prioritetnu grupu za vakcinaciju uvrstila i maturante srednjih škola uz obrazloženje da bi se tako smirenije mogli pripremati za završne ispite.

Vesna Kerstin Petrič iz Ministarstva zdravstva kaže da je vakcinacija za maturante, kao i za ostalo stanovništvo na dobrovoljnoj osnovi, te da će početi krajem iduće sedmice, a uz njih će vakcinu primiti i njihovi roditelji.

"Imunizacija će biti izvršena raspoloživom vakcinom, što znači da će kao prvu dozu primiti `Astra Zenekinu` vakcinu", rekla je Petričeva.

Ona je dodala da je Vlada izmjenama strategije vakcinacije na prioritetnu listu stavila i roditelje djece sa hroničnim bolestima.

Iz slovenačke Vlade je saopšteno da je u protekla 24 časa broj novozaraženih znatno manji nego prije sedam dana kad je iznosio 1.279, iako je incidencija novih zaraza još dosta visoka i iznosi 290.

"To pokazuje da su mjere jedanaestodnevnog zatvaranja dale odličan rezultat", rekao je predstavnik vlade Uroš Orbanija.

Broj pozitivnih nalaza u protekla 24 časa je 20,2 odsto od svih testiranih.

Stanje u bolnicama još se ne smiruje i trenutno je hospitalizovano 639 oboljelih, 15 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjeljenjima je 152, dva više nego juče.

U Sloveniji je prvu dozu vakcine do sada primilo 360.450 ljudi, a dvije 136.582, odnosno 6,5 odsto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje.