Andrej Plenković

Predstojeći izbori ključni za položaj hrvatskog naroda

  • 03.10.2018. 11:19

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da predstojeći opšti izbori u BiH dolaze u važnom trenutku za tu zemlju, te ocijenio da će biti prekretnica za nastavak reformskog i evropskog puta, ali i ključni za položaj hrvatskog naroda u BiH.

On je rekao da Hrvatska želi da izbori u BiH prođu u demokratskoj atmosferi, ali i da budu i odraz izražene volje hrvatskog naroda u BiH, koji u treba da zastupaju njegovi legitimni predstavnici. 

"Budući da su bosanskohercegovački Hrvati najmalobrojniji od konstitutivnih naroda, time je značajnije da u što većem broju iskoriste svoje pravo glasa i učestvuju na izborima u nedjelju, 7. oktobra", istakao je Plenković za "Večernji list", izdanje za BiH. 

Prema njegovim riječima, stranke i kandidati Hrvatskog narodnog sabora mogu obezbijediti legitimnu zastupljenost hrvatskog naroda na svim nivoima vlasti, uključujući i Predsjedništvo BiH. 

"Želimo da izlaznost Hrvata na izborima u BiH bude što veća jer se time jačaju demokratija i legitimitet njihovih predstavnika, te obezbjeđuje istnska ravnopravnost", rekao je hrvatski premijer. 

On je ocijenio da bi postizanje političkog konsenzusa ključnih političkih stranaka u BiH o Izbornom zakonu i sprovođenju presude Ustavnog suda bilo u interesu cijele BiH. 

"Takav bi dogovor bila poruka da je BiH spremna da prevaziđe razlike i omogući stabilnost i koheziju zemlje koja može ići naprijed i fokusirati se na bitna ekonomska i socijalna pitanja. Smatram da je neodrživ i nepravedan model u kojem jedan narod može drugom birati predstavnika u Predsjedništvu BiH", kaže Plenković. 

On je izrazio uvjerenje da će birači pokazati zrelost, a da će HDZ BiH još jednom opravdati povjerenje najznačajnije političke opcije hrvatskog naroda. 

Plenković je istakao da su za Hrvatsku spoljnopolitički prioritet - 
odnosi sa BiH, kao i ravnopravan položaj hrvatskog naroda. 

"Nakon opštih izbora ključno je da novi sastav Predsjedništva i izabrani predstavnici u tijelima vlasti pokažu političku volju i zrelost za konsenzus o nastavku sprovođenja ekonomskih i socijalnih reformi kako bi BiH što prije mogla da ostvari status kandidata za članstvo u EU", istakao je hrvatski premijer i dodao da će BiH na tom putu moći da računa na snažnu podršku Hrvatske, kao saveznika u EU. 

Plenković je upozorio da niko van BiH ne može nametati pitanje ustavnih promjena i njene teritorijalne organizacije. 

"To je unutrašnje pitanje za političke aktere i stranke u BiH koje samostalno treba da iskoriste priliku da bi pronašle prihvatljivo rješenje na dobrobit svih građana. Funkcionalna država koja garantuje ustavna prava prvi je preduslov za članstvo u EU", napomenuo je Plenković.