Crna Gora

Predstavnici Posebnog kluba poslanika najavili novi politički savez

  • 08.04.2019. 17:35

Parlamentarne stranke Ujedinjena Crna Gora (UCG), Radnička partija i nezavisni poslanici Anka Vukićević i Aleksandar Damjanović planiraju da "prodube" međusobnu političku saradnju formiranjem političkog saveza.

Taj vid saradnje, u koji će biti uključene i druge opozicione partije, pojedinci i bivši ili sadašnji poslanici koji su se dokazali u djelovanju protiv režima, će uključivati dogovore i zajedničke forme djelovanja unutar i van parlamenta.

“Ideja je da se dođe do jednog šireg saveza koji bi okupio veliki broj političkih subjekata i pojedinaca i koji bi bio jedan ozbiljan dio nove političke ponude bez koje neće biti ozbiljnih političkih promjena u našem društvu”, kazao je na konferenciji za medije nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je istakao da imaju zajedničke ciljeve - fer i demokratske uslove za slobodne izbore koji moraju biti održani i prihvatanje da Vlada građanskog jedinstva bude ta koja će definisati uslove i kontrolisati rad institucija do izbornog dana.

“Uz poruku da bez fer i demokratskih uslova nema pomena da opozicija može prihvatiti da učestvuje na izborima, koji ne bi bili pripremljeni kako treba”, poručio je Damjanović.

Ne precizirajući kakve forme će biti pritisak na vlast i nastup na narednim izborima, Damjanović je rekao da će savez biti “jedan vid čvrste koordinacije sa onima koji su im u idejnom i ideološkom smislu i praktičnom radu najbliži”.

On je kazao da su već obavili razgovor sa predsjednikom SNP-a Vladimirom Jokovićem i da će o ishodu obavijestiti javnost.

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, kazao je da je pristupio nezavisnom klubu poslanika sa idejom da zajedno budu okosnica budućeg političkog saveza u kojem će svi zadržati svoje identitete.

“Gledajući sastav tog političkog kluba, za očekivati je da prioritet u našem političkom djelovanju budu socio - ekonomske teme koje će imati za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, koji je sada na vrlo niskom nivou”, rekao je Vučinić.

Zalagaće se, kako je rekao, i za poboljšanje položaja radnika, penzionera i naročito studenata i mladih:

“Bićemo okrenuti budućnosti. Prošlost i podjele ćemo ostaviti za nama. Spremni smo da razgovaramo sa svima i da radimo na širenju našeg kluba i budućeg političkog saveza”.

Vučinić je istakao da očekuju da će na slobodnim i poštenim izborima, za koje će se zalagati zajedno sa ostalim opozicionim partijama i organizatorima protesta “Odupri se” uz podršku građana, biti dio buduće vlasti.

“Bićemo otvoreni za saradnju sa svim opozicionim partijama, bivšim i sadašnjim poslanicima koji su se dokazali svojim radom i borbom protiv režima. Dobrodošli su svi koji hoće da promjene vlast i sruše režim”, rekao je Vučinić.

Poslanik UCG, Goran Radonjić, kazao je da je da ta partija dugo zastupa ideju o neophodnosti saradnje, uspostavljanja povjerenja i koordinisanog djelovanja među opozicijom.

“Gotovo godinu dana usamljeno smo predlagali i kandidovali ideju da je jedini način da Crna Gora krene da izlazi iz teške krize u kojoj se nalazi, formiranje Vlade državnog jedinstva, koja se može nazvati i tehničkom ili Vladom građanskog jedinstva”, kazao je Radonjić.

On je naglasio da primarni cilj sada mora biti uspostavljanje slobodnog društva.

“Kao klub i budući savez želimo da u prvi plan stavimo životna pitanja od koji zavisi život svakog pojedinca i nas kao zajednice. Borimo se protiv diskriminacije svih vrsta. Cilj je da svako ima svoja prava, slobodu, jednake šanse i nadu”, ocijenio je Radonjić.

Тагови: