Hrvatska

Predstavljao se kao policajac i ukrao starici 39.000 KM, vratio se po još i dolijao

  • Извор: Индекс
  • 26.11.2021. 19:15

U Medulinu je uhapšen prevarant iz Rijeke koji je 83-godišnjoj starici ranije uzeo 150.000 kuna (oko 39.000 KM) predstavljajući se kao policajac koji provjerava novčanice, a policija ga je dočekala kada je u četvrtak došao po još novca.

Istarska policija saopštila je da je ovaj slučaj otvorila nakon dojave radnika banke zaduženog za sigurnost da je starija žena podigla veću količinu novca i da postoji sumnja da je prevarena.

Policajci su potom u razgovoru s 83-godišnjakinjom iz Medulina utvrdili da ju je nazvao nepoznati muškarac i predstavio joj se kao policijski službenik. Od nje je zatražio da za potrebe policijskog postupka i vještačenja podigne novac koji ima u banci, što je žena i učinila te je 23. novembra na ulici u Medulinu mlađem muškarcu predala oko 150.000 kuna.

Ne znajući da je njegova žrtva već razgovarala s policijom, prevarant ju je ponovo kontaktirao i tražio da podigne novac koji joj je ostao na drugom računu. Žena je na to pristala, ali je obavijestila policiju koja je 25. novembra oko 12:25 na ulici u Medulinu, kada je došao po novac koji je žena prethodno podigla u banci, uhapsila 25-godišnjaka.

Osumnjičeni je u petak u jutarnjim satima, po završetku kriminalističkog istraživanja, priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske. U policiji kažu da nastavljaju istragu zbog sumnje da je imao saradnika. Naime, nezvanično se saznaje da je 25-godišnjak dolazio samo preuzeti novac za drugu osobu, prenosi "Index.hr".

Policija apelujea na građane da budu oprezni i da o opasnostima koje vrebaju upozore starije članove svoje porodice, pogotovo one koji žive sami.