Nema mira u Sobranju

Predsjednik parlamenta nije odobrio obraćanje lideru najveće opozicione partije

  • 17.10.2018. 07:18

Drugi dan zasjedanja makedonskog Sobranja o ustavnim promjenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike obilježilo je odbijanje predsjednika parlamenta Talata Džaferija da dopusti lideru najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijanu Mickoskom da se obrati poslanicima.

VMRO-DPMNE uputio je zahtjev da se Mickoski obrati poslanicima, ali je Džaferi to odbacio sa obrazloženjem da je neosnovan, te da ne može da dozvoli da se sa skupštinske govornice obraća neko ko nije poslanik. 

Poslanik Krsto Jovanovski iz VMRO-DPMNE predložio je liderima dvije najveće makedonske stranke da sjednu za sto i dogovore se o budućnosti Makedonije. 

U raspravi je učestvovao i premijer Zoran Zaev uvjeravajući poslanike da se sporazumom sa Grčkom ime Makedonije ne mijenja, već se samo, kako je rekao, dopunjuje, prenose mediji. 

Raspravi u parlamentu prethodio je nedavni referendum, koji je bio konsultativne prirodne, ali je okončan neuspjehom jer je na glasanje izašlo nešto više od 36 odsto građana sa pravom glasa. 

Za potvrđivanje sporazuma je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika. 

Ukoliko parlament u roku od 10 dana ne izglasa Prespanski sporazum, uslijediće raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.