Zoran Zaev

Poziv poslanicima na nacionalno pomirenje

14:04, 15.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je poslanike u Sobranju na nacionalno pomirenje, a najuticajnijoj opozicionoj partiji VMRO-DPMNE ponudio amnestiju za njihove članove kojima se sudi za nerede u parlamentu u aprilu prošle godine.

Zaev je poručio opoziciji da će njihovi članovi dobiti amnestiju ako glasaju za ustavne promjene u skladu sa Prespanskim sporazumom. 

"Sada je trenutak da oprostimo, hajde da oprostimo sada kada je to najpotrebnije. Svi znamo da je vrhunac podjela i mržnje bio 27. april prošle godine. Krvave slike poslanika obišle su svijet, ali evo šanse za praštanje. Znam da sve ima cijenu i spreman sam da je platim. Nema budućnosti bez praštanja u parlamentu", rekao je Zaev, obraćajući se poslanicima. 

On je ponovio da ne postoji bolji dogovor od postignutog sa Grčkom o novom nazivu Makedonije i da to svi znaju. 

"Iskoristimo zato današnju plenarnu sjednicu kao priliku za pomirenje između lijevice i desnice u Makedoniji nakon prošlogodišnjih incidenata u zakonodavnom domu", naveo je Zaev. 

On smatra da je današnja odluka o prihvatanju ili odbijanju prijedloga vlade o otpočinjanju ustavnih izmjena koje uključuju promjenu ustavnog naziva Makedonije, istorijski trenutak koji će prepričavati buduće generacije. 

Zaev je pozvao sve poslanike da jedni drugima pruže ruku i da prihvate otpočinjanje procesa ustavne revizije kako bi osigurali evroatlantsku integraciju Makedonije.