Edi Rama u Zagrebu

Povećanje taksi nenormalno, ali je i situacija nenormalna

08:42, 05.12.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Albanski premijer Edi Rama je povodom taksi koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije, pokušao da krivicu prebaci na Beograd jer je, kako on tvrdi, Srbija ta koja je prekršila ugovor CEFTA.

Rama je, na konferenciji za štampu u Zagrebu, nakon susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao da je, kako tvrdi, Srbija prekršila ugovor CEFTA, da se Kosovo žalilo, ali nije bilo reakcija s druge strane, prenijela je Hina.

On je pri tom priznao da je povećanje carina od 100 odsto na proizvode iz Srbije “nenormalno”, ali je dodao i da je “situacija nenormalna”.

Albanski premijer kaže da bi to u normalnim uslovima bio problem.

Povodom optužbi o stvaranju “velike Albanije”, Rama je rekao da se one uvijek javljaju kada albanska strana na Kosovu, kako tvrdi, “s pravom nešto traži i kada Albanija i Kosovo razgovaraju o stvarima od zajedničkog interesa”.

Premijer Rama je napomenuo da Tirana i Zagreb imaju “tradicionalno dobre odnose”, i zahvalio Hrvatskoj na bezrezervnoj podršci Albaniji, “ali i kada je u pitanju priznavanje Kosova”.

On istakao da je “od početka rađanja Hrvatske, Abanija uvijek bila uz svog prijatelja i da je Hrvatska uvijek bila uz Albaniju”.

Rama je, takođe, podsjetio da je potpisana Izjava o strateškom partnerstvu dviju zemalja.

Hrvatski premijer Plenković je, na istoj pres konferenciji, izjavio da Hrvatska želi dobre odnose sa svima, “i Albanijom, i Kosovom, i Srbijom”.

– Želimo da se odnosi normalizuju i stabilizuju – rekao je Plenković.

Ramu, koji je u Zagrebu učestvovao na samitu Srednjoevropske inicijative, primila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je, tom prilikom, kako je saopšteno, izrazila “zadovoljstvo nastavkom hrvatsko-albanske saradnje na najvišem nivou”.

Tokom susreta je, između ostalog, istaknut i, kako je navedeno, značaj strateškog partnerstva između Hrvatske i Albanije, a razgovarali su i o značaju dosadašnje trilateralne saradnje između Hrvatske, Crne Gore i Albanije, u sklopu Jadranske trilaterale.

Rama se susreo i sa predsjednikom hrvatskog parlamenta Gordanom Jandrokovićem, koji mu je tom prilikom zahvalio na “doprinosu albanske zajednice u Domovinskom ratu”.

Tokom razgovora, razmijenjena su i mišljenja o situaciji na prostoru jugoistočne Evrope, navedeno je u saopštenju.