Slovenija

Potvrđen 491 slučaj, vlada ukoro o novom popuštanju mjera

  • 11.05.2021. 14:22

Slovenija je danas potvrdila 491 slučaj zaraze virusom korona, a preminulo je troje pacijenata, objavila je slovenačka Vlada, koja će ove sedmice da odlučuje o novom popuštanju mjera.

Broj novih slučajeva je skoro dvostruko manje nego prije sedam dana, a u padu je i postotak pozitivnih testova.

Ispunjena su oba uslova za ulazak u "žutu" fazu, s novim popuštanjem mjera, o čemu će Vlada da odlučuje u četvrtak.

Projekcije govore da bi sredinom juna Slovenija trebalo da uđe u "zelenu" fazu, kada bi, osim osnovnih higijenskih mjera, dosadašnje zaštitne mjere postale nepotrebne.

"Smatramo da bi se to moglo dogoditi početkom ljeta", rekao je na konferenciji za novinare Leon Cizelj iz Instituta "Jožef Štefan", koji radi projekcije epidemije za Vladu, prenose slovenački mediji.

On je naveo da će manje mjera i restrikcija biti što se ljudi više budu odlučivali na vakcinaciju.

Prema njegovim riječima, u jednoj sedmici u Sloveniji se u prosjeku vakciniše oko 100.000 ljudi, od čega polovina dobija drugu dozu.

Uslovi za "žutu" fazu su da je manje od 500 hospitalizovanih i da je prosjek novozaraženih na sedmičnom niovu ispod 600, prenose mediji.

Na bolničkom liječenju sada je 477 pacijenata, od kojih je 131 na intenzivnoj njezi.

Dolazak u "zelenu" fazi, koji znači da se broj dnevnih zaraza manji od 300, omogućio bi normalizaciju života i privrednih aktivnosti. Za tu je fazu predviđeno da se ukinu sve mjere osim osnovnih higijenskih preporuka. Jedino ne bi smjeli da rade diskoteke i noćni barovi.