Novi Sad 

Potpisan ugovor o izgradnji 276 stanova za lica iz Hrvatske i BiH

19:49, 15.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Novom Sadu danas je potpisan ugovor o izgradnji 276 stambenih jedinica na području ovog grada, koje su namijenjene izbjeglim licima iz Hrvatski i BiH, a njegova ukupna vrijednost iznosi oko 6,4 miliona evra bez uračunatog PDV-a.

Iz državnog preduzeća "Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru" saopšteno je da je riječ o višeporodičnom stambenom objektu. 

Ugovor je potpisan u okviru petog potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, kojim je planirana izgradnja ukupno 1.267 stambenih jedinica, od čega 270 stanova u beogradskom naselju Kamendin, čija je gradnja u toku. 

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, s ciljem obezbjeđivanja trajnog stambenog rješenja za najugroženije izbjegličke porodice u regionu. 

Riječ je o stambenom zbrinjavanju izbjeglica koje su napustile ratom zahvaćena područja na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991-1995. godine, i utočište našle u Srbiji. 

Pomenuti program predviđa pomoć kroz dodjelu bespovratnih paketa građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstava, izgradnju i kupovinu stanova, projektovanje i izgradnju montažnih kuća. 

Program se sprovodi uz podršku međunarodne zajednice, uključujući EU, SAD, OEBS-a, Visokog komesarijata UN za izjeglice i Razvojne banke Savjeta Evrope. 

Ukupna vrijednosti procijenjenih troškova Programa je oko 584 miliona evra, od čega je EU, kao najveći donator, namijenila 230 miliona evra. 

Ostali donatori su NJemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska.