Poslednji napad BBB Vukovar samo je jedan u nizu incidenata

  • 16.05.2020. 20:49

Nakon što je u medijima objavljen snimak napada pripadnika navijačke grupe zagrebačkog Dinama na nekoliko mlađih građana srpske nacionalnosti, donosimo vam još nekoliko incidenata koji su do sada prošli bez medijske pažnje.

Nekoliko napadača je u četvrtak oko podne na parkingu u centru Vukovara fizički nasrnulo na dvadesetčetvorogodišnjaka i dvadesetdevetogodišnjaka srpske nacionalnosti. Prema još nepotvrđenim informacijama riječ je o pripadnicima navijačke grupe Bed blu bojs.

Kako piše Večernji list, policija je privela nekoliko osumnjičenih i pronašla kombi zagrebačkih registarskih tablica u kojem su navodno neki od privedenih išli na sahranu jednog vukovarskog branitelja.

Snimak napada, kojeg su već objavile Novosti, napravili su najverovatnije sami napadači. Policija je obavestila javnost da su napadnute dve osobe iako se na snimku vidi da je najmanje šest napadača napalo trojicu mladića, a da je jedan od njih lakše povređen.

Dvadesetčetvorogodišnjak je prevežen u vukovarsku bolnicu gdje su mu ustanovljene lakše povrede, dok je dvadesetdevetogodišnjak prošao bez povreda. Početak napada se jasno vidi na snimku, a kako kaže jedna od žrtava, u kratkoj izjavi za portal srbi.hr, snimak nije kompletan jer nema najbrutalnijeg dijela.

Provokacije i u restoranu

"Istoga dana dogodio se i upad u Vukovarski restoran "Mornar" u kom se skupljaju pripadnici srpskog naroda u Vukovaru, a dva starija čovjeka tada su povikala "Za dom spremni" i "Dubok ovaj Dunav". I oni su se takođe navodno vraćali sa sahrane jednog vukovarskog branitelja. 

"Samostalna demokratska srpska stranka uputiće zvanični apel Ministarstvu unutrašnjih poslova i gradskoj vlasti da učine sve kako bi se pronašli napadači, a takođe ćemo stupiti i u kontakt sa porodicom povređenog mladića kako bismo videli kako ćemo dalje reagovati u zavisnosti od njihovih osećanja i mišljenja", poručio je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Prema saznanjima redakcije portala srbi.hr, ovom napadu prethodio je napad na maloljetne pripadnike srpske nacionalnosti u ponedeljak u kasnim večernjim satima u gradskoj četvrti Borovo naselje. Oni su tada jednom od maloljetnika poručili da pozove starije kolege kojima su pretili batinama. Nakon toga primjetno je bilo povećanje mjera bezbjednosti u gradu, pogotovo u večernjim satima kada je gradom patroliralo nekoliko policijskih vozila i kombija.

Reagovalo i Zajedničko vjeće opština

Povodom napada na dvojicu pripadnika srpske nacionalnosti u Vukovaru reagovalo je saopštenjem i Zajedničko vjeće opština. Saopštenje vam prenosimo u cijelosti.

"Napad na dvojicu vukovarskih Srba koji se dogodio u četvrtak, 14.05.2020. godine, oko podne u samom centru Vukovara, na trgu Republike Hrvatske, već je po ustaljenoj praksi u medijskom prostoru kvalifikovan kao navijački sukob. Napad u kojem veća grupa mladića naoružana suzavcem i hladnim oružjem u sred bijela dana napadne dvojicu mladića sa leđa nikada ne može i ne smije biti kvalifikovan kao navijački sukob. Ovakva kvalifikacija samo je pokušaj da se opravdaju postupci određenog kruga ljudi koji u poslednje vrijeme utjeruju strah u kosti preostalim Srbima u Vukovaru i okolini. Srpske institucije neće dozvoliti da ovakvi incidenti postanu uobičajeni i koristiće sva raspoloživa pravna sredstva da se počinioci ovakvih i sličnih događaja pronađu i osude", stoji u zvaničnom saopštenju ZVO-a.

Nije izolovan slučaj, u novembru napadnuti i zaposleni u jednoj srpskoj instituciji

Ovo nisu jedini incidenti, a jedan od napada vukovarskih Bed blu bojsa dogodio se krajem novembra prošle godine kada su napali troje zaposlenika jedne srpske institucije, među kojima su bile i dve žene.

Jedna od žrtava napada, koja želi da ostane anonimna, izjavila je kako ih je tokom radnog vremena oko 11 časova prijepodne na putu za Borovo presreo tamno-sivi kombi u vukovarskom naselju Priljevo, a putnici su im pokazali rukom da se zaustave.

"Šofer je odmah prepoznao da se u kombiju nalaze pripadnici Udruženja navijača Dinama "Bed Blu Bojs" iz Vukovara. Prišli su nam lijevom saobraćajnom trakom i vozili uporedno sa nama i pokazivao rukom da stanemo. Vozač je prepoznao članove "Bed Blu Bojsa", ali su stali ispred nas pa smo morali da usporimo jer se uporednoj traci vozili automobili pa nismo mogli da ih zaobiđemo. U sekundi je iz kombija počelo da izlazi 15-ak momaka sa fantomkama, ali dvojica nisu bili maskirani. Nakon nekoliko sekundi bili smo opkoljeni napadačima koji su imali namjeru da nas napadnu i da razbijaju automobil i naš šofer je dao gas kako bismo im pobegli, ali su napadači odmah ušli u kombi i krenuli za nama", priča jedan od troje radnika u napadnutom vozilu.

Nakon toga, troje zaposlenika srpske institucije krenulo je automobilom bježati prema Borovu, a kombi s pripadnicima BBB-a ih je sustigao kod postrojenja fabrike "Borovo". Kada su ušli u selo Borovo, "Bad Blue Boysi" su odustali od potrage. Kako kažu žrtve napada, iako je saobraćaj bio gust, niko nije stao i reagovao na maskirane napadače koji su krenuli prema ljudima u automobilu.

"U bijegu od njih kod fabrike "Borovo" bili smo primorani da pređemo u traku suprotnog smjera, u kojoj je drugi automobil morao da skrene kako ne bi došlo do direktnog sudara. Nakon toga smo odlučili da nastavimo naš put prema selu Borovu, koje je većinski srpsko, jer smo pretpostavili da će zbog te činjenice napadači odustati od potere za nama, a srećom tako je i bilo", svedoči zaposlenik.

O ovom incidentu nismo pisali ranije zbog dogovora sa žrtvama, međutim štiteći identitete žrtava, smatramo da se ovakvi napadi ne bi trebali sakrivati od očiju javnosti.

Pravili mural za vrijeme mjera bezbjednosti

Takođe, početkom ovog mjeseca, za vrijeme trajanja strogih mjera bezbjednosti zobg koronavirusa, 50-ak pripadnika vukovarskih Bed blu bojsa, uz pratnju policije, u vukovarskom prigradskom naselju Budžak napravili su mural sa logom ove Dinamove navijačke grupe, ali i grbom HOS-a sa natpisom "Za dom spremni" koji je u međuvremenu prepravljen. Na ovaj potez reagovali su SDSS i DSS.

BBB su i ranije crtali murale u Vukovaru i to u pravilu uvijek u prisustvu policije od kojih je najpoznatiji mural u centru grada na kojem piše "Neka živi Dinamo i majka Hrvatska" uz šahovnicu sa prvim bijelim poljem.

Incidenata je bilo i ranije

Osim ovih napada, prošle godine su tokom subotnjeg izlaska u jednom poznatom vukovarskom disko-klubu napadnuta trojica mladića srpske nacionalnosti pri čemu je jedan mladić teže povređen. Sve je zabilježila nadzorna kamera, a slučaj je i dalje na sudu. Jedan od napadnutih mladića i sada je bio žrtva napada.

Još poznatiji incident desio se 17. januara prošle godine kada su pripadnici istog udruženja na glavnoj autobuskoj stanici u Vukovaru napali učenika srpske smjene vukovarske Tehničke škole "Nikola Tesla“"koji je čekao autobus.

Redakciji portala srbi.hr poznato je još nekoliko incidenata, o kojima se žrtve uglavnom plaše da pričaju, a jedan maloljetnik bio je tri puta meta napada u poslednjih godinu dana, od kojih je dva puta fizički napadan, a jednom mu je prećeno. Primarne mete su u pravilu osobe srpske nacionalnosti koje se povezuju sa navijačkim grupama beogradskih klubova Crvena zvezda i Partizan, a nerjetko fizički bude napadnut i svako ko se sa označenim osobama nađe u društvu.

Iako su napadači po pravilu uglavnom maskirani i nepoznati, više puta su u tim napadima žrtve prepoznavale uglavnom iste ljude iz Vukovara koji nerjetko imaju pomoć svojih kolega iz drugih dijelova Hrvatske. Redakciji portala srbi.hr nije poznato da li je neko odgovarao za nasilje koje je na ulicama Vukovara u poslednje vrijeme češća pojava.
 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок