Porodice poginulih sa vijencima ostale ispred kapije kasarne u Podgorici

  • 24.03.2021. 17:31

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore saopštilo je da njihovim, kao i članovima Udruženja ratnih veterana Prištinskog korpusa Vojske Јugoslavije, te porodicama vojnika iz Podgorice poginulih uoči i tokom NATO agresije danas nije dozvoljeno da polože vijence na spomenik u kasarni "Marko Miljanov Popović" u Podgorici.

Iz Udruženja boraca ratova 1990. godine je saopšteno da su blagovremeno zatražili od ministara odbrane Crne Gore Olivere Injac dozvolu za ulazak u kasarne Vojske Crne Gore 24. marta, na dan kada je počela NATO agresija na SR Јugoslaviju, ali da su bili uskraćeni za odgovor.

Oni tvrde da nije prihvaćena ni molba Milutina Džuvera da sam položi vijenac na spomenik u podgoričkoj kasarni na kome je upisano ime njegovog sina Boža, iako je Udruženju ratnih veterana rečeno da će polaganje vijenaca biti dozvoljeno isključivo porodici preminulog vojnika, kako je to učinio Dušan Stajić u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu.

- Na kraju je i komandant kasarne odbio molbu Džuvera da neko od vojnika iz odnese vijence i položi ih na spomenik, pa su vijenci, na sramotu Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore ostali na ogradi kasarne - navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja boraca ratova 1990. godine kažu da su u kasarnama u Maslinama i Danilovgradu, "samovoljom Ministarstva odbrane, zarobljeni spomenici palim borcima, suprotno Zakonu o spomen obilježjima".

Ono su naveli da su svi dužni da se pridržavaju Ustava i zakona, štite od diskriminacije i drugih vidova nasilja i ataka na slobode i prava građana i dostojanstvo ličnosti.

Тагови: