Hrvatska

Poplave u Slavoniji: Pod vodom kuće, putevi i automobili

  • Извор: Индекс
  • 20.07.2021. 09:25

Jaka kiša koja je juče pala na području grada Županje prouzrokovala je velike probleme žiteljima toga vukovarsko-sremskog grada jer je voda prodrla u pojedine porodične kuće, ali i poplavila dijelove gradskih saobraćajnica.

Gotovo cijeli grad je poplavljen. Brojna dvorišta su pod vodom. Više automobila ostalo je u bujici. Na terenu su sve raspoložive snage JVP-a Županja i komunalnog poduzeća Komunalac, koje pokušavaju ispumpati vodu iz kuća u koje su prodrle prekomjerne količine oborina.

Načelnik Štaba civilne zaštite grada Županje Mladen Dogan za Hrvatski radio Županja je rekao kako problema ima u svim dijelovima grada, ali i u susjednim Bošnjacima.

Jaka kiša počela je padati iza 18 sati, a pljusak je bio toliko jak da odvodi nisu uspjeli primiti tako veliku količinu vode, koje je u vrlo kratkom vremenu palo na nekim mjestima i do 144 litre po četvornom metru.

Stanje na našičkom području, gdje je nevrijeme praćeno obilnom kišom juče poslijepodne prouzrokovalo poplave, trenutno je dobro i voda se povlači, izvijestili su predstavnici županijskog štaba civilne zaštite, lokalne samouprave i Hrvatskih voda.

Načelnik županijskog štaba i zamjenik župana Mato Lukić nakon obilaska terena izjavio je novinarima kako je stanje na našičkom području za sada dobro, voda se povlači pa se nadaju da će biti sve u redu.

Istakao je da je u vrlo kratkom vremenu pala ogromna količina oborina, rekavši da su sve ekipe na terenu i čine sve što mogu.

Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba ocijenio je kako je našičko područje pogodila elementarna nepogoda jer je u roku od par sati pala velika količina oborina, što je prouzrokovalo poplave.

Takođe je istakao da su sve službe na terenu, javne te dobrovoljne vatrogasne jedinice iz Našica, ali i iz drugih gradova.

"Stanje je pod kontrolom, ali je puno šteta na porodičnim kućama, u kojima je nivo vode jedan metar ili više", rekao je Kašuba.

Dodao je da oborine prestaju, nivo vode se smanjuje pa gradonačelnik vjeruje da u narednim satima više neće biti opasnosti.

Direktor osječkog vodno-ekonomskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević ponovio je kako je u vrlo kratkom vremenu pala veoma velika količina oborina, ustvrdivši kako je teško boriti se protiv toga.

"Činimo sve što možemo da se stanje što prije dovede pod kontrolu. Optimisti smo jer po našem sudu vodni val prolazi, pratićemo situaciju i u narednim satima činiti sve kako bismo prevenirali neke moguće neželjene posljedice za građane Našica i okoline", poručio je Kovačević.

Rekao je kako su nepogodom posebno bila pogođena naselja Donja Motičina i Zoljan, što je sve iznenadilo jer na tom području do sada nije bilo poplava, ali, najavio je Kovačević, vidjeće što u budućnosti mogu popraviti u tim naseljima kako bi se spriječile poplave, piše Index.hr.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина