Slovenija

Ponovo u klupe: Strani radnici moraju da nauče osnove slovenačkog jezika

  • 14.03.2019.16:23

Strani radnici iz država koje nisu članice EU izgubiće u Sloveniji pravo na naknadu za nezaposlanost i biće brisani iz evidencije zavoda za zapošljavanje ako u roku od godine dana ne nauče osnove slovenačkog jezika, prenose danas slovenački mediji pozivajući se na predlog vlade u sklopu mjera socijalne politike i regulisanja tržišta rada.

Kako navodi portal "Žurnal24", u slovenačkom zavodu za zapošljavanje evidentirano je preko 7600 stranaca iz trećih država, a mnogi imaju pravo na naknadu za nezaposlenost iako ne poznaju ni osnove slovenačkog jezika, pa će ubuduće takvi da budu brisani iz evidencije, što znači da nadoknadu za nezaposlene ili socijalnu pomoć neće moći da primaju, prenela je Hina.

U Ministarstvu za rad, socijalna pitanja, porodicu i politiku jednakih mogućnosti potvrdili su da se za upis nezaposlenih osoba iz trećih država sada uvodi dodatni uslov u vidu zahteva za osnov slovenačkog jezika.

Stranci će u roku od 12 mjeseci nakon prijave nezaposlenosti, odnosno do kraja razdoblja u kojem primaju nadoknadu za nezaposlene, morati da dokažu da imaju osnovno znanje slovenačkog jezika ili će u protivnom biti izbrisani iz evidencije na zavodu, kazali su u ministarstvu za portal.

To praktično znači da će po novom zakonskom rješenju, kad se ono sprovede u praksi, imati godinu dana da nauče slovenački jezik, čime će povećati svoje izglede na tržištu rada, a u suprotnom će se smtarati da ne traže posao, te će izgubiti pravo na novčanu pomoć.

Ministarka Ksenija Klampfer izjavila je da je cilj predloženih zakonskih izmena veća integracija stranih radnika na slovenačkom tržištu rada.