Tokom patroliranja

Policija pomogla migrantici da se porodi u šumi

  • 06.11.2019. 18:31

Policajci PU sisačko-moslavačke su patrolirali u blizini područja granice. Tamo su zatekli muškarca te ženu u visokom stepenu trudnoće za koje su posumnjali da su ilegalno ušli u zemlju. Međutim, sve se zakomplikovalo kad su shvatili da je ženi pukao vodenjak.

Djevojčica duga 47 centimetara i teška 2610 grama juče je bezbrižno spavala u naručju majke migrantice (26) u Opštoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku. Nije riječ o klasičnoj priči sa sretnim krajem. Ko zna koliko su dugo njezin otac i majka putovali iz Iraka prije nego što su naišli na hrvatske policajce u utorak poslijepodne u šumi kraj Gline.

Policajci PU sisačko-moslavačke u to su vrijeme bili u kontroli područja u blizini granice. Znali su da je taj dio na tzv. migrantskoj ruti, međutim, ovaj put zatekli su muškarca, te ženu u visokom stadiju trudnoće za koje su posumnjali da su ilegalno ušli u zemlju. Sve se zakomplikovalo kad su shvatili da je ženi pukao vodenjak.

Odmah su pozvali Hitnu pomoć, dok su čekali njihov dolazak, žena je počela vikati da ima bolove i da će roditi. Shvatili su da Hitna neće stići na vrijeme i da sami moraju pomoći rodilji. Ne gubeći prisebnost, krenuli su tražiti nešto od opreme što mogu iskoristiti. Sakupili su deke koje su imali sa sobom i stavili ih na tlo kako ne bi ležala na mokroj zemlji.

Nakon što su joj napravili improvizovani ležaj, malo su je pokrili da ne kisne i da joj nije hladno. Ubrzo nakon toga šumom se začuo plač novorođenčeta. Preuzeli su bebu i umotali u deke. Odahnuli su kad su vidjeli da su mama i beba dobro.