Uprava policije Crne Gore saopštila

Policija će nastaviti obezbjeđivanje litija u skladu sa zakonom

  • 06.02.2020. 08:57

Uprava policije Crne Gore saopštila je da će u skladu sa Zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora.

Iz crnogorske Uprave policije su naveli da je jučerašnja odluka Uprave policije da više neće obezbjeđivati molitvene litije, bila rezultat sagledavanja prilika i ocjena rukovodilaca centara bezbjednosti, jer Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nisu prijavljavale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

- Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura - navodi se u saopštenju.

Iz policije su naveli da je sigurnost države i bezbjednost građana zajednički interes, kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca.

Iz crnogorske Uprave policije juče su saopštili da policija više neće obezbjeđivati molitvene litije koje organizuje SPC U Crnoj Gori zbog izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, te upozorili da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama snositi organizatori.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.