Evropska komisija

Pokrenut postupak protiv Hrvatske: Pokušavaju da spase sezonu na štetu turista

  • 02.07.2020. 19:25

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske i još devet zemalja članica EU zbog povrede prava koje vaučerima pokušavaju da spasu poslovanja svojih turističkih agencija i avio-kompanija.

To je na svojoj internet saopštila Evropska komisija, a potom je odmah prenijelo i Centralno evropsko udruženje za zaštitu potrošača (BEUC).

Hrvatskoj je, navodi se, danas, zajedno s Kiprom, Češkom, Grčkom, Francuskom, Italijom, Litvanijom, Poljskom, Portugalom i Slovačkom, kao prvi u nizu postupaka propisanih službenom procedurom, poslato pismo s formalnom najavom pokretanja postupka zbog povrede prava, a koji bi mogao završiti i na Evropskom sudu i okončan finansijskim kaznama protiv tih zemalja.

Tih 10 zemalja, navodi Komisija, krši odredbe člana 12. Direktive o putovanjima u paket aranžmanima s obzirom na to da su svojim nacionalnim legislativama agencijama i aviokompanijama omogućile da putnicima izdaju vaučere umesto povratka novca, a to je u priličnom raskoraku s preporukama Komisije o načinu kako se putnički vaučeri, u doba pandemije korona virusa, nude potrošačima.

Vaučeri, navodi se, nisu zabranjeni i Komisija nije imala ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi, i to na način da svaki putnik, ukoliko ne želi vaučer, ima pravo takvu ponudu odbiti te u propisanom roku od 14 dana od otkaza putovanja dobiti nazad cijeli iznos novca.

Hrvatska je, međutim, među zemljama koja je preporuku Komisije praktično pretvorila u proceduru u kojoj putnik do svog novca neće moći da dođe u narednih nekoliko godina, omogućivši potrošačima da mogu odbiti vaučer, ali da pravo na povratak novca imaju tek u periodu od 180 dana od datuma proglašenja prestanka pandemije.

To je, upozorava Evropska komisija u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povratka novca koji treba da vrijedi i u doba pandemije, a o kojima je upozorenje navedenim zemljama Komisija po prvi puta poslala još 13. maja, upozorivši ih da su uveli praksu nepovoljnu za potrošače i posve suprotnu evropskim pravilima, apelujući pritom da je što prije prilagode.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.