Crna Gora

Pojavila se rijetka bolest koju prenose životinje

  • 11.11.2019. 21:54

Parazitsko oboljenje lajšmanioza, koju prenose komarci, pojavilo se i u Kolašinu.

To oboljenje je smrtonosno za pse, koje je neophodno uspavati kada se otkrije ova bolest, a rizične grupe kod ljudi su djeca i osobe sa lošim imunitetom, pišu Dnevne novine.

Bolest je, kako su rekli iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti, otkrivena i u Podgorici, Baru i Ulcinju.

Veterinar iz Kolašina Saša Drljević objašnjava da je lajšmanioza parazitsko oboljenje, koje se prenosi između životinja i sa životinja na ljude pomoću pješčane mušice, zbog čega se oboljenje javlja u toplijim krajevima.

Prvi znaci bolesti kod pasa su tromost, apatičnost, gubitak apetita i mršavljenje. Kad se bolest razvije, zahvata prvo oči i kožu oko očiju, ušiju i nosa, po koži se stvaraju upalni plitki čvorići, čest je gubitak dlake oko očiju, na vratu i repu, a koža može biti sa srebrnobijelim ljuspama, rekli su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti. 

Za sada, kako navode, ne postoji potpuna zaštita pasa. Vakcine i lijekovi za prevenciju infekcije ne postoje.

Za smanjenje rizika od prenosa uzročnika lajšmanioze kod pasa potrebno je redovno životinje štititi od insekata adekvatnim sredstvima, tretirati, ukoliko je moguće, okolinu u kojoj boravi pas odgovarajućim insekcitidima, obezbijediti psu smještaj u zatvorenom prostoru tokom noći i slično.

U slučaju sumnje, kako kažu, obavezno se obratiti nadležnoj veterinarskoj ambulanti koja će izvršiti pregled i ispitivanje psa.