Podzemlje pred ključanjem: Sve vođe "škaljarskog" i "kavačkog" klana na istoj teritoriji

  • 02.02.2021.21:12

Vođe dva najjača i sukobljena kriminalna klana, poslije dugo vremena, nalaze se svi u Crnoj Gori. Samo u posljednjih nekoliko nedjelja crnogorska policija saopštila je da je spriječila nekoliko likvidacija pripadnika ovih klanova. Sve ovo ukazuje na jedno - rat "škaljarskog" i "kavačkog klana" se ponovo zahuktava.

Vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić posljednjih nekoliko mjeseci nalazi se na slobodi i u Crnoj Gori. I prvi čovjek "kavačkog klana", Slobodan Kašćelan nalazi se u ovoj državi otkad je izašao iz pritvora. On ima i zabranu napuštanja teritorije Crne Gore te se mjesecima kreće po primorju. Da situacija bude još opasnija, i drugi čovjek "kavačkog klana", Radoje Zvicer, prošle nedjelje je iz Ukrajine stigao u Crnu Goru, a samo par dana kasnije u posjetu mu je otišao i Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja, jedan od najopasnijih ljudi srpskog podzemlja i bliski saradnik "kavačkog klana". Belivuk je u Crnu Goru stigao sa najbližim saradnikom Markom Miljkovićem, a kretali su se po primorju blindiranim automobilom Radoja Zvicera, u pratnji njihovog obezbjeđenja, piše Blic.

Zbog čega su Belivuk, Miljković, Zvicer i Kašćelan imali sastanak nije poznato. Policija je prvu trojicu u jednom trenutku privela na informativni razgovor, međutim ubrzo su pušteni jer, kako je saopšteno, nije bilo osnova za njihovo zadržavanje.

Situacija se zahuktala kada je otkriveno da je na dan povratka u Srbiju policija spriječila likvidaciju Velje Nevolje i Marka Miljkovića i to u trenutku dok su bili na putu za aerodrom u Tivtu.

Milioni evra za likvidacije

Nakon hapšenja kriminalne grupe osumnjičene da je planirala likvidaciju Belivuka i Miljkovića, za samo par dana pala je još jedna grupa zbog sumnje da je pripremala likvidacije u Tivtu, Budvi, Podgorici i Baru.

Specijalni državni tužilac Crne Gore, Saša Čađenović, sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je kazao da je kriminalna organizacija za ubistvo Velje Nevolje u Tivtu trebalo da dobije između 700.000 i 1,3 miliona evra!

Saopšteno je da je Veljina likvidacija naručena s vrha "škaljarskog klana", ali je organizacija pripala Janku Vukadinoviću koji se trenutno nalazi u Spužu zbog šverca droge u učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice.

Zbog pripremanja te likvidacije uhapšeni su Radovan Stanišić i Milo Jovanović, a sa njima je priveden i Goran Marković koji je takođe saslušan ali je nakon toga pušten. Na nišanu su imali, kako su ranije prenijele podgoričke "Vijesti", Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Zvicer u rodnoj zemlji prvi put nakon što je umalo ubijen

Zvicer je, podsjećanja radi, u rodnu Crnu Goru doputovano nakon ranjavanja u Ukrajini koje se prošlog juna odigralo u elitnom dijelu Kijeva gdje je do tada bezbrižno živio sa porodicom, kako je i sam ispričao ukrajinskim istražiteljima.

Daleko od neprijatelja iz suparničkog klana živio je sve dok nisu pokušali da ga ubiju srpski državljani Petar Jovanović zvani Peca Pitbul, Milan Branković i Crnogorci Stefan (Mandić) Đukić i Emil Tuzović koji se i dalje nalaze u ukrajinskom pritvoru, a Zvicerov život spasila je supruga Tamara otvorivši vatru na napadače.

Kašćelana istog dana pokušali da ubiju eksplozivom

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala sprečili su i ubistvo jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, prenijele su podgoričke "Vijesti".

Njega su pokušali da ubiju pripadnici iste kriminalne organizacije koja je ranije tog istog dana trebalo da, kako sumnjaju policija i tužilaštvo, ubije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Tivtu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog djela", ne pojašnjavajući detalje gdje i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

"Vijesti" pišu da je Kašćelan trebalo da bude presretnut na jednom od semafora na putu ka Višem sudu u Podgorici gdje je tog da imao zakazano suđenje, koje je odloženo.

Plan je bio da mu dvojica napadača priđu na motoru i na krov automobila zakače eksploziv koji bi detonirali kada se udalje od vozila. Zatim je, kako vjeruju specijalni tužioci, trebalo da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine...

Ranije je na zajedničkoj konferenciji policije i tužilaštva saopšteno da je za likvidaciju u Podgorici pripremljeno 50.000 evra. Akcijom policije, rekao je Čađenović, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći - ukupne težine 5.8 kilograma, od čega je u nju bilo smješteno oko 3.2 kg plastičnog eksploziva.

Lisice za ubice iz Srbije

Paralelno sa tim, crnogorska policija je uhapsila je Lazara Ilića, kog srpska policija traži zbog sumnje da je u Beogradu ubio Aleksandra Šarca. Sa njim je uhapšen i Strahinja Savić, a crnogorska policija sumnja da su pripremali likvidaciju u Budvi.

Iliću i Saviću je određen pritvor, a sumnja se da je njihov zadatak bio da likvidiraju Marka Ljubišu Kana.

Čađenović je novinarima pojasnio da je ubistvo trebalo da se izvrši u jednom od ugostiteljskih objekata u Budvi upotrebom vatrenog oružja, ali je pretresom štek-stana u Budvi u kom je zatečen Ilić pronađeno oružje i kriptovani telefoni.

Vukotić traži da se procesuiraju policajci

Dok pripadnike kavačkog klana i njihove navodne bliske sradnike drže na nišanu, Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana koji je i uprkos tom epitetu slobodan čovjek u Crnoj Gori, podnio je krivičnu prijavu tužišilaštvu smatrajući da više policajaca koji su mu naredili da 22. oktobra prošle godine dođe u policijsku stanicu, treba da bude proceusirano.

Vukotić je tog dana, kako je naveo njegov advokat u prijavi, zaustavljen u Kotoru a zatim odveden u policijsku stanicu gde ga je, ispred ulaza, čekao naoružani Petar Mujović sa kriptovanim telefonom u ruci. U prijavi navode da je naoružanog Mujovića savladala Vukotićeva pratnja a ne policija, što je dodatno zabrinjavajuće, pa je neophodno hitno ispitati da li je neko iz policije želio da Vukotić tog dana dođe u stanicu.

Na ove sumnje Vukotića i njegovog advokata navela je činjenica da je navodnog šefa škaljarskog klana policija dovela u stanicu i pustila iz nje bez ikakvog objašnjenja.

Sumnje Vukotića da se i on konstantno nalazi na meti mogu se potkrijepiti činjenicom da je u poretklih godinu dana škaljarski klan pretrpio stravične udarce, kako u samom vrhu klana, tako i na saradnike u Srbiji.

Likvidacije u Beogradu krajem 2020.

U samo dvije nedjelje krajem prošle godine na Novom Beogradu ubijeni su Aleksandar Šarac i Bojan Mirković, bliski saradnici "škaljaraca" u glavnom gradu Srbije. Likvidirani Mirković bio je kum Vladana Radomana, dok je Šarac bio glavni saradnik vođe navijača Lazara Vukićevića, koji je nekoliko nedjelja prije njegovog ubistva, nestao bez traga.

Obojica su ubijeni u popodnevnim časovima u garažama beogradskih tržnih centara, a Šarcu je ovo bio četvrti put da se našao na meti atentatora! Preminuo je petnaest dana kasnije u bolnici, dok je Mirković izdahnuo na licu mjesta.

U Beogradu je prošlog ljeta ubijen i Strahinja Stojanović u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil, prilikom čega je povrijeđena i njegova djevojka Sonja Suarez.

Stojanović je bio priklonjen kavačkoj struji u Beogradu, a dovodi se u vezu sa ubistvom poznatog beogradskog advokata Dragoljuba Miše Ognjanovića, bliskog prijatelja Luke Bojovića.

Sa druge strane, početkom prošle godine u Grčkoj su likvidirani Stevan Stamatović i Igor Dedović, Vukotićeve desne ruke, dok su sa suprugama i djecom večerali u jednom restoranu u Atini. Prišla su im četvorica napadača i hladnokrvno ih ubila naočigled porodica i brojnih svjedoka, a zatim pobjegla i do dan danas se ne zna šta se sa njima dogodilo.

Nekoliko mjeseci kasnije, u Grčkoj su ubijeni i Alan Kožar, vođa barsko-budvanskog ogranka klana i Damir Hadžić dok su automobilom prilazili svojoj vili na Krfu. Njihova tijela pronašao je maser, a policija je prilikom pregleda pronašla i oružje koje Kožar i Hadžić nisu stigli da upotrebe, ali i falsifikovana dokumenta uz pomoć kojih su uspjeli da se skrivaju sve do tada. Grčka policija ni ovo ubistvo još nije rasvijetlila iako se motiv, kako smatraju, krije u sukobu "škaljarskog"i "kavačkog klana".