Sastanak Čovića i hrvatskog državnog rukovodstva

Podrška Zagreba zahtjevima za ravnopravnošću Hrvata u BiH

  • 13.10.2018. 11:19

Hrvatska će nastaviti da pruža bezrezervnu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda u BiH za ravnopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko učestvovanje na svim nivoima vlasti u BiH kako je definisano ustavom, istaknuto je na sastanku hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i hrvatskog državnog rukovodstva.

Na sastanku Čovića sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Goranom Јandrokovićem i šefom diplomatije Marijom Pejčinović Burić u Zagrebu naglašeno je da su izmjene Izbornog zakona, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost.

Sagovornici su istakli da izmjene Izbornog zakona moraju obezbijediti autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Plenković, Burićeva i Јandroković čestitali su na "istorijskom izbornom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu sa Čovićem".

"Sjenku na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor", navodi se u saopštenju.

Tema razgovora bili su odnosi između dvije zemlje, političke prilike u BiH nakon opštih izbora i perspektive njenog evro-atlantskog puta.