Protest u organizaciji pokreta "Sloboda narodu"

Podgoričani apeluju na formiranje komisije za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja

21:47, 24.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Podgorici je večeras, u organizaciji pokreta "Sloboda narodu", održan protestni skup povodom 20 godina od NATO bombardovanja sa koga je upućen apel za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posljedica bombardovanja na zdravlje ljudi.

Protest je započeo minutom ćutanja za sve stradale tokom bombardovanja. 

U ime pokreta "Sloboda narodu", prisutnima se obratio Boško Vukićević koji je američku Ambasadu nazvao "ambasadom srama". 

"`Sloboda narodu` nikada neće priznati nasilno uguravanje Crne Gore u zločinački NATO savez, jer kako možete biti dio organizacije koja je obezbijedila sebi licencu da ubija nevine, da ubija djecu. NATO je legalizovana zločinača organizacija čija je jedina svrha postojanja ubijanje nevinih", rekao je Vukićević. 

On je istakao da su to hladnokrvna ubistva zarad novca i moći, pod zastavom neke humanitarne misije. 

Vesko Pejak iz narodnog pokreta "Alternativa" pozdravio je sve ratne veterane koji su branili zemlju od NATO agresije 1999. godine. 

On je naglasio da će uskoro doći dan kada će u Crnoj Gori stajati hiljade ljudi koji će odlučno reći "ne" NATO-u. 

"U ovom momentu dok ja ovo pričam, naši vojnici ubijaju u Avganistanu. U ovom momentu, jedan naš vojnik, a čije ime još ne možemo da saznamo, učestuje u agresiji nad srpskim civilima na Kosovu i Metohiji", rekao je Pejak. 

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović rekao je da nikada u Crnoj Gori nije zabilježena ovakva izdaja kakvu su pripremile aktuelne vlastu u Podgorici. 

"Treća godina zaredom je da je jedan bivši Srbin, Predrag Bošković, okrenuo kapu i promijenio se za 180 stepeni i ne dozvoljava da uđemo u kasarnu i položimo vijenac na spomenik stradalim. Ovakva današnja Crna Gora ne treba da postoji, a naša dužnost je da je učinimo boljom", smatra Radunović. 

On ističe da, osim Mila Đukanovića, i u opoziciji postoje oni koji slično misle kada je u pitanju NATO. 

Koordinator protesta majki sa troje i više djece Željka Savković je naglasila da se ne smiju zaboraviti ni bombe, ni sirene, niti jedna suza majki tokom NATO agresije. 

"Sjećaćemo se svakoga dana i svakoga minuta i podsjećaćemo ih da nisu poželjni ovdje i da nisu trebali da urade šta su uradili i onda kada nas ne bude, to će biti znak da smo svi pomrli", rekla je Savkovićeva. 

Član pokreta "Sloboda narodu" Duško Ivanović podsjetio je da je kao rezultat bombardovanja NATO alijanske ubijeno 2.000 ljudi, od toga 79 djece. 

"Bačeno je 50 hiljada projektila i 20 hiljada tona eksploziva", podsjetio je on. 

Učesnici protesta su ispred ograde američke Ambasade zapalili svijeće za žrtve stradalih tokom NATO bombardovanja.