Crna Gora

Podgorica: Zahtjev opoziciji da napusti skupštinu

  • 02.03.2019. 21:44

U Podgorici je večeras održan novi protest u organizaciji građanskog pokreta "Odupri se - 97.000" sa kojeg je upućen zahtjev parlamentarnim opozicionim strankama da njihovi poslanici napuste Skupštinu Crne Gore i bojkotuje sve izbore dok budu ispunjeni zahtjevi ovog pokreta, među kojima je i ostavka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Na četvrtom protestu, koji je bio najmasovniji do sada, ponovljeno je da su zahtjevi ovog pokreta ostavke i premijera Duška Markovića, Savjeta i direktora Radio-televizije Crne Gore Božidara Šundića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića.

Organizatori protesta su poručili da je rok za ostavke 15. mart, te najavili da će se, ukoliko do tada ne budu podnesene, ponovo okupiti u Podgorici 16. marta i da se neće više razilaziti.

Lazar Vulević obratio se okupljenima u ime studenata, navodeći da je na protestu "u ime hrabrih studenata koji se ne boje da padnu na ispitu".

"Često nam govore da ćutimo i da se ne miješamo, a nas je ta ćutnja naučila da se ništa neće promijeniti. Ćuti da položiš, ćuti da se zaposliš, ćuti da sačuvaš posao svojih roditelja... I na kraju - ćuti u autobusu ili avionu jer moraš preko granice, ali ne da bi se odmarao, već da bi tražio sreću daleko odavde", rekao je Vulević

On je istakao da sve više mladih odlazi i da treba da se zapitaju "oni koji ih tjeraju na to".

"Želimo da ostanemo i stvaramo u svojoj državi. U državi gdje ljekar treba da brine o zakletvi, a ne o mitu. Naša dužnost je da damo doprinos društvu, a kako to da uradimo ako ćutimo. Ovdje smo s ciljem da pozovemo ostale studente i profesore da nam se pridruže. Studenti, oduprite se", poručio je Vulević.

Tokom Vulevićevog govora okupljeni su na Trgu nezavisnosti uzvikivali "Studenti na ulice".

Građani su na trgu skandirali "Milo, lopove", a nosili su transparente sa sloganom "Milo nedostajaće mi".

Na skupu su bili lideri i poslanici opozicije, ali nije bilo stranačkih obilježja.

Sa Trga nezavisnosti građani su krenuli u protestnu šetnju centrom Podgorice i obišli državne institucije - Skupštinu, Vladu, Predsjedništvo, Tužilaštvo i Radio-televiziju Crne Gore.

Oni su, prolazeći pored zgrada državnih institucija, koje je obezbjeđivao mali broj policajaca, uzvikivali "Ostavke, ostavke".

Skup je protekao bez incidenata.

Тагови: