Opozicioni poslanici u Crnoj Gori poručili

Počeo institucionalni obračun sa mitropolitom Amfilohijem

  • 08.07.2018. 17:20

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Milun Zogović pozvao je danas pravoslavne vjernike u Crnoj Gori da se samoorganizuju i zaštite svoja vjerska prava i slobode u svakom gradu i po svaku cijenu.

Zogović ukazuje da je današnjom zabranom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju da služi liturgiju na temeljima Crkve Svetog Јovana Krstitelja u Ulcinju zvanično počeo institucionalni obračun sa Mitropolijom i vladikom koji je na inauguraciji najavio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je istakao da je danas poslata jasna poruka da Mitropolija i pravoslavni vjernici nisu dobrodošli u Ulcinj.

"Sudeći po današnjim scenama, ulcinjska vlast je poslala poruku da Ulcinj nije u Crnoj Gori. Taj utisak se mogao steći još od trenutka kada su ulcinjske vlasti proglasile Hašima Tačija i Edija Ramu za počasne građanine, vrijeđajući time jedan čitavi narod i stavljajući so na ranu mnogim porodicama žrtava terorističke organizacije OVK", rekao je Zogović.

On kaže da je proglašenjem Tačija i Rame za počasne građane Ulcinja ovaj grad suštinski postao dio "velike Albanije".

Ocjenjuje da vlast u Crnoj Gori sve ovo toleriše, zato što uz pomoć jednog albanskog poslanika održava većinu u parlamentu i spremna je da zbog te većine izazove čak i građanske sukobe u Crnoj Gori.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao da je ovo prvi slučaj u Evropi da je jednom pravoslavnom episkopu zabranjeno da vrši vjersku službu u hrišćanskim svetinjama koje na ovom prostoru egzistiraju skoro dva milenijuma.

"Crna Gora ima "državotvorce" koji su procjenili da su glasanjem na referendumu raskrstili sa pravoslavnim hrišćanstvom u toj državi", ističe Mandić.

Navodi da je situacija u kojoj je odbornik u Ulcinju, koji je Albanac i musliman, zabranjuje vjersku službu pravoslavnih hrišćana, jasno govori do koje je tačke došla današnja Crna Gora.

"U ovoj vrsti smjelosti vidimo rezultate diskriminacije koju država Crna Gora godinama sprovodi nad srpskim narodom. Vrijeme je da svi mi, koji smo pravoslavni hrišćani, zajedno kažemo dosta ovakvom ponašanju", poručio je Mandić.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.