Hrvatska

Počela prva faza popuštanja mjera, proradile trgovine, javni prevoz

  • 27.04.2020. 13:35

Hrvatska je danas ušla u prvu fazu popuštanja mjera uvedenih zbog epidemije virusa korona, a nadležni su pozvali na oprez i upozorili da situacija još nije normalizovana i da još nema povratka na način života prije epidemije.

Prvom fazom popuštanja mjera biće omogućen rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar tržnih centara.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će trgovine koje će imati radno vrijeme duže od deset časova dnevno morati imati dvokratno vrijeme s pauzom za dezinfekciju.

"Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim trgovinama prehrambene robe, pekarama i trgovinama na benzinskim pumpama. Na tržnicama će se odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće", naveo je Božinović.

Omogućava se i nastavak rada poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, a uslov je poštovanje mjera fizičke udaljenosti.

Među tim subjektima su krojačke radnje, radnje za izradu ključeva, poslovnice turističkih agencija, fotografske radnje, te biblioteke, muzeji, galerije, antikvarnice i knjižare.

Počinje da saobraća javni gradski i prigradski prevoz i brzobrodske linije za ostrva koje nisu povezane trajektnom linijom.

"U vozilima bi trebalo da bude određeni broj putnika koji bi trebali da poštuju distancu i imaju zaštitne maske i rukavice. Nije nalog da moraju imati, ali u našim vozilima će biti dezinfekcijska sredstva za ruke", rekla je predsjednik Uprave ZET-a Ljuba Romčević Žgela.

Omogućeni su treninzi sportistima prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima, te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stepenu takmičenja, navode hrvatski mediji.

Direktor zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je za očekivati da će ljeto biti lakše ako se svi budu ponašali disciplinovano.

"Trebamo znati da, što budemo mjere duže primjenjivali, time štitimo sebe i sve oko nas", poručila je Markotićeva.

Broj zaraženih virusom korona u Hrvatskoj juče je dostigao 2.030, umrlih je 55, a oporavljenih 1.103.

(foto: Patrik Macek / PIXSELL)

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок