"Pobjeda": Parlamentarni izbori u Crnoj Gori vjerovatno početkom septembra

  • 11.06.2020. 09:28

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani, najvjerovatnije, u prvoj sedmici septembra, piše Pobjeda.

Više izvora tog lista iz vrha vladajuće koalicije saopštilo je da je među tim strankama postignut konsenzus o navedenom terminu izbora kao najadekvatnijem, ali se kao mogućnost pominjala i posljednja sedmica avgusta.

Od dana raspisivanja do održavanja izbora, kako je propisano Zakonom o izboru poslanika i odbornika, ne može proteći manje od 60, niti više od 100 dana, a krajnji rok za održavanje izbora je 18. oktobar.

"Izbori će biti održani najkasnije u prvoj sedmici septembra jer novu vladu očekuje veliki posao oko državnih finansija, čija je stabilnost ugrožena zbog pandemije virusa korona", rekao je izvor iz samog vrha vladajuće koalicije.

U vrhu vladajuće koalicije u drugoj polovini jula očekuju zeleno svjetlo od Venecijanske komisije za novi izborni zakon koji su poslanici vlasti uputili u skupštinsku proceduru.

U vladajućoj koaliciji očekuju i da će, nakon pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, opozicija biti primorana da sjedne za sto i u parlamentu glasa za izmjene zakona.

- Pokušaćemo da postignemo konsenzus sa opozicijom, ali je to malo vjerovatan scenario jer većina opozicionih stranaka odbija da uđe u tu priču, praveći sebi alibi u slučaju neuspjeha na izborima, dok kod velikog broja opozicionih stranaka ne postoji politička volja za stvarnim unapređivanjem izbornog zakonodavstva - naveo je funkcioner vladajuće koalicije.