Hrvatski premijer

Plenković: Reagovali smo ozbiljno na pokušaj provokacije

  • 08.09.2019. 17:30

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Hrvatska u pokušaju nenajavljenog ulaska u zemlju 11 pripadnika Vojske Srbije reagovala kao ozbiljna država.

"Reagovali smo upravo onako kako reaguje ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja drži do sebe kada neko pokuša da izvede provokaciju umjesto da kulturno, u skladu sa praksom, hrvatskim zakonima, međunarodnom pravu najavi posjetu, a potom eventualno i druge detalje", rekao je Plenković novinarima u Solinu.

Plenković kaže da Hrvatska na "takve provokacije odgovara čvrsto, čuvajući dignitet države i pravni poredak".

"Mislim da smo napravili upravo ono što je trebalo i što bismo napravili i sutra", dodao je Plenković.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu da "moraju da razumiju da ovo više nije '91. i da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kada žele".

"Prema tome, zna se kako se to radi - zahtjev, pa odobrenje. Hrvatska je ozbiljna država, u njoj se moraju provoditi zakoni i Srbija mora to da zna", rekao je Krstičević.

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, juče ujutro je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Delegacija je, kao i prethodnih godina, trebalo da prisustvuje obilježavanju dana Јasenovačkih novomučenika i bila je na vrijeme i po uobičajenoj proceduri najavljena.