Hrvatska

Plenković: Razmotrićemo zamolnicu BiH o procesuiranju generala

  • Извор: СРНА
  • 12.08.2021. 14:45

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se zamolnica iz BiH u vezi sa procesuiranjem hrvatskih generala odnosi na žrtve u Gradišci i Kozarskoj Dubici u akciji "Bljesak", da će dokumetacija biti detaljno proučena.

"Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije 'Bljesak' u Gradišci i Kozarskoj Dubici. Krivična djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Suština i poveznica s ratnim vojnim komandantima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje", rekao je Plenković.

Plenković se danas sastao sa visokim oficirima koji su učestvovali u vojno-policijskoj akciji "Bljesak", a povod sastanka je, kako navode hrvatski mediji, zamolnica Tužilaštva BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene na osnovu Sporazuma između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

"Cilj sastanka je bio je da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju o čemu je riječ", rekao je Plenković poslije sastanka.

On je ponovio da tu nije riječ o optužnicama jer optužnice ne postoje, te istakao da su "ovim zahtjevom privremeno prekinute sve radnje u vezi sa ovim predmetom od strane nadležnih tijela BiH".

"Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi sa gonjenjem bilo koga ko je tu naveden", pojasnio je Plenković.

On je istakao da je stvar ozbiljna i da će je tako tretirati.

"Hrvatska država je dobila zamolnicu i ona će nju na adekvatan i zakonit način tretirati", dodao je Plenković.

Prema njegovim riječima, Vlada će putem Ministarstva pravosuđa u detalje proučiti dokumentaciju, a nakon toga donosiće se odluke koje su na institucijama Hrvatske, vodeći računa o interesima i dignitetu generala.

On je naveo da je na sastanku bilo osam visokih oficira, a da je bilo pozvano njih 11.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske potvrdilo je ranije da su zaprimili zamolnicu diplomatskim putem 6. avgusta i da je riječ o postupku u kojem Tužilaštvo BiH sumnja da je 14 državljana Hrvatske počinilo krivična djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-policijskom operacijom "Bljesak".

Prema navodima u hrvatskim medijima, na popisu Tužilaštva BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka DŽanko, te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Generali su osumnjičeni za izdavanje naređenja tokom operacije "Bljesak" za neselektivno granatiranje i artiljerijsku paljbu protiv civilnih ciljeva i na nebranjene gradove Gradišku i Kozarsku Dubicu sa teritorija pod kontrolom Hrvatske vojske.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Bljeska" ubijeno je 283 Srba.