Predsjednik Vlade Hrvatske

Plenković: Osuda zločina i ustaškog režima

  • 14.04.2019. 14:38

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je državni vrh danas u Јasenovcu da bi osudio zločin i režim u kakvom su ovakvi logori postojali, te da mu je žao što nije bila jedna zajednička komemoracija.

"Nije mi drago što smo imali dvije komemoracije. Razgovarali smo, vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine. To bi bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo", rekao je Plenković nakon što je završena državna komemoracija žrtvama ustaškog koncentracionog logora, koja je održana u Spomen-području Јasenovac.

On je naveo da su danas došli da izraze poštovanje prema onima koji su u aprilu 1945. godine izvršili proboj iz logora Јasenovac, kao i da kažu da se mora raditi na smanjenju podjela, toleranciji, njegovanju kulture sjećanja, obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske istorije, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Sabora Gordan Јandroković poručio je da se došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja, te dodao kako je to bio zločin ustaškog režima.

Govoreći o odvojenim komemoracijama koje su održane u Јasenovcu, Јandroković je rekao da bi volio da nema podjele, te dodao da se mora raditi na većem međusobnom uvažavanju.

On je rekao i da se ne slaže sa ocjenom predsjednika Organizacije jevrejskih opština Ognjena Krausa da bi bila samo jedna komemoracija da se vlast trudila oko Јasenovca kao što to radi kada je riječ o Blajburgu.

Državna komemoracijama u Јasenovcu završena je nakon što je državni vrh Hrvatske položio vijence na spomenik. Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović juče je položila vijenac na Kameni cvijet i odala počast žrtvama ustaškog logora Јasenovac.

Komemoracija je održana povodom proboja jasenovačkih logoraša 22. aprila 1945. godine. Tada je oko 600 muškaraca iz logora Ciglana pokušalo je proboj, a preživjelo ih je stotinjak. Isti dan počeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo se samo 11.

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija jevrejskih opština, Savez Roma u Hrvatskoj "Kali sara" i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske su u petak, 12. aprila, obilježili dan proboja jasenovačkih logoraša.