Premijer Hrvatske

Plenković o Blajburgu: Učinićemo sve da se komemoracija održi

  • 15.03.2019. 17:05

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovo je komentarisao zabranu održavanja komemoracije u Blajburgu i poručio da je to mjesto za Hrvatsku jedan od simbola povreda ljudskih prava i patnje hrvatskog naroda u 20. vijeku, te da će vlada učiniti sve da se na konstuktivan način pronađu rješenja da ona bude održana.

Cilj obilježavanja mora biti komemoracija žrtava i iskazivanje pijeteta prema svima koji su ubijeni bez suda i presude, rekao je Plenković na sjednici vlade.

"Osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskoga naroda, a isto tako i pokušaje politizovanja komemoracije ili relativizacije zločinačkog karaktera ustaškog režima", rekao je hratski premijer, prenio je zagrebački Večernji list.

Premijer je naglasio da vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma i podržava politiku njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava u 20. vijeku.

"Spremni smo da uložimo napore, a to smo preko naše ambasade i ministarstva objasnili austrijskoj javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne upličući se u njihove relacije, na konstruktivan način da se iznađu odgovarajuća rješenja", izjavio je premijer Plenković.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.