Sastanak lidera Zapadnog Balkana

Plenković izazvao buru fotografijom, slučajno ili namjerno nema Komšića

  • 17.02.2020. 15:54

U Briselu je juče održan neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana sa novim rukovodstvom EU, a domaćin je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, te ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Osim Mišela, skupu u delegaciji EU su prisustvovali predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj i premijer Hrvatske Andrej Plenković, zemlje koja trenutno predsjedava Savjetu EU,

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.

Prisustvo Komšića izazvalo je nezadovoljstvo i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a sve je podgrijao premijer Hrvatske, Andrej Plenković koji je objavio "spornu" fotografiju za pojedine medije u Federaciji.

Naravno, nije jasno da li je riječ o namjeri ili slučajnosti, ali pojedini kritičari su rekli da je teško povjerovati da jedan profesionalni fotograf može odabrati ovakav kadar.

Naime, na fotografiji učesnika sastanka Aleksandar Vučić je prekrio Željka Komšića što su pojedinci shvatili kao poruku Plenkovića.